„Székesfehérvár – Iszkaszentgyörgy kerékpárút-hálózat összekötő szakaszainak megépítése”

Általános ismertetés

Fejlesztés célja Székesfehérvár – Iszkaszentgyörgy kerékpárút hálózati elemeinek összekapcsolása. Ezáltal a Székesfehérvár Új Csóri úti és az Iszkaszentgyörgy központ – Aligvári zártkertek közötti kerékpárút szakaszok integrálódnak a Székesfehérvár és környéki kerékpárút hálózatba.

A székesfehérvári és iszkaszentgyörgyi munkahelyek (gazdasági területek, szolgáltatási és intézményi munkahelyek) továbbá közcélú szolgáltatások (iskola, óvoda, pm hivatal, egészségügy, posta, stb) kerékpárral biztonságosan elérhetővé válnak. A fejlesztés hivatásforgalmi céllal épül, de másodlagosan várhatóan a turisztikai használat is megjelenik rajta.

Projektben két helyszínen valósul meg építés.

Egyik az Aligvári zártkert és Új Csóri út között a 8202.j. közút melletti önálló vonalvezetésű kerékpárút, mely az utolsó 350 m-en (belterületi szakasz) közös kerékpárút és járdaként épül. A kerékpárút fejlesztéssel párhuzamosan a 8202.j. közút felújítása és a belterületi szakasz szennyvízcsatorna építési munkái is megvalósulnak, melyek összehangolása szükséges (csatornaépítés a meghatározó).  A szakasz hálózatba történő bekapcsolásához a 8.sz. úton történő átvezetés is a projekt részét képezi.

Másik helyszín a Székesfehérvár, Palotai út a Shell kúttól a Gaja hídig, mely nagyobb részben önálló nyomvonalú kerékpárútként, kisebb részben kerékpárút és járdaként épül a szükséges közúti átvezetésekkel. A szakasz megépítésével válik a székesfehérvári kerékpárút hálózat részévé az Új Csóri út – Iszkaszentgyörgy kerékpárút.

Fejlesztés eredményeként a megépített kerékpárutak hossza 1,8 + 1,6 = 3,4 km, a létrejövő kerékpárút hálózat hossza 37 km.  A kalkulált kerékpáros forgalom 125 kp/nap, mely a Városkapu kereskedelmi, szolgáltató központ és a „Meggyes” zártkert belterületté válásával várhatóan tovább növekszik. A kerékpáros közlekedés biztonsága – figyelembe véve a közutak nagy személy és teher gépkocsi forgalmát – jelentősen javul.

Kerékpárút költsége:

A projekt pályázati összes költsége: 169.059.801,-