Egyesületünkről

Az egyesület 1989-ben alakult meg, és 1991-ben került bírósági bejegyzésre. Néhány lelkes pedagógus és egy környezetvédelmi problémákra érzékeny szakembergárda próbált így szervezett formában tevékenykedni az ökologikus szemléletmód elterjesztése érdekében.

Tagjaink között széles körben elismert szakemberek vannak különböző területekről (mikrobiológus, tanár, biológus, vízgazdálkodási üzemmérnök, közgazdász, környezetmérnök, agrármérnök, bányamérnök, vegyész, természetfotós, erdész, stb.)

Egyesületünk 1998 óta Környezeti Tanácsadó Irodaként is működik, melynek keretén belül állandó elérhetőséget biztosítunk a környezeti problémákra érzékeny embereknek, a lakosság részére, valamint tanácsokat, információkat közvetítünk számukra. Az iroda heti harminc órás nyitva tartással, két főállású, felsőfokú végzettségű tanácsadóval lát el lakossági érdekképviseleti teendőket.

Évente növekvő számú megkeresés történik személyesen vagy telefonon, különböző témákban. Vízzel, talajszennyezéssel, zajjal, rezgéssel, hulladékokkal, életmóddal, fogyasztóvédelemmel kapcsolatos kérdések érkeznek. Sok esetben adunk tájékoztatást a környezeti jogokra, környezetvédelmi eseményekre, rendezvényekre, képzésekre vonatkozóan. Keresnek minket pénzügyi támogatási lehetőségek, pályázatok ügyében. Részt veszünk a lakossági fórumokon, ill. lakossági meghallgatásokat tartunk, fórumokat kezdeményezünk.

A székesfehérvári szolgálat tagja a KÖTHÁLÓ egyesületnek, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának, így országos ügyekben is felvilágosítással tudunk szolgálni.

Részt veszünk a város Környezetvédelmi Bizottságának munkájában, a mindennapi kérdésekben képviselve a környezet és a lakosság érdekeit.

Figyelemmel kísérjük a települési rendezési tervek módosítását. Szükség szerint zöldterület-felméréseket végzünk a beépítések által veszélyeztetett területeken, valamint lakossági meghallgatásokat tartunk.

Jeles napok alkalmából akciókat, előadásokat rendezünk ill. együttműködünk helyi szervezetekkel.

1998 óta dolgozunk a vízbázis védelmi programunkon. A megye területén felmérést végeztünk a vízbázist veszélyeztető szennyező forrásokról. Feladatunk elsősorban a tudatformálás.

Rendszeresen fogadunk már évek óta diákcsoportokat vízminőség védelmi és szennyvízkezelési témákban. Helyet biztosítunk a Zöld Kerekasztal Társaságnak, lehetőségeinkhez mérten támogatjuk az ehhez tartozó szervezetek működését. Több oktatáson, konferencián, vettünk részt, magunk is szervezünk előadássorozatot, diákoknak terepgyakorlatot, szennyvíztelepi látogatást, más szervezetek által rendezett konferenciákon önkéntesként együttműködünk.

2001. elején pályázati pénzből két nagyobb projektet is meg tudtunk megvalósítani, melyekből az egyik egy vizeinkről szóló előadássorozat, másik pedig a Tiszai ciánszennyeződéssel foglalkozó, gyermekeknek kiírt irodalmi- és rajzpályázat volt. Ez utóbbi annyira sikeres volt, hogy több ezer pályamű érkezett, feldolgozásuk, értékelésük rengeteg munkával járt, az ebből rendezett kiállításnak a Megyei Önkormányzat adott otthont. A legjobb pályaművek alkotóinak nyári tábort szerveztünk a Velencei-tó melletti Dinnyési-Fertőnél. Évek óta támogatjuk a város közigazgatási területén belül elhelyezkedő és így a maga nemében ritkaságnak számító vizes élőhely, a Sóstó és környékének természetvédelmi területté nyilvánítását.

Kápolnásnyéki lakossági bejelentés után az ÖKOTÁRS Alapítvány segítségével igyekeztünk egy építendő fáradt olaj feldolgozó üzem veszélyeiről tájékoztatni az ott lakó embereket és a közvéleményt.

Folyamatosan részt veszünk a Tiszta, virágos és egészséges Székesfehérvárért pályázaton, melynek keretében 2001-ben a Bánya-tó környékének kitisztítását és rendben tartását vállaltuk annak érdekében, hogy az egykor népszerű kirándulóhely újra a város egyik látványossága lehessen. Vállalásunkat az Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága 3. helyezéssel jutalmazta.

A 2002-es évben a Bánya-tó tisztaságának megőrzésén felül a Maroshegy védőerdőinek megtisztításáért szerveztünk akciókat az ún. Ősmocsár, és Székely u. melletti területek kitakarítása keretében. 2003-ban az akciók mellett a szemléletformálásra, környezettudatos gondolkodásra is nagyobb hangsúlyt fektettünk, ezúttal is dobogós helyen végeztünk.

Tovább folytatjuk az országos szintű Tájsebészet című programot, mely az illegális hulladéklerakók feltérképezését és felszámolását tűzte ki maga elé, közelítve országunkat az Európa Uniós elvárások felé. A programba több iskolát, szervezetet bevontunk, így minden gyermek a saját lakóterületén mérhette fel, mennyire szemetesedett el környezete. Egyesületünk az illegális hulladéklerakók felszámolásáért indított országos kampánysorozat a Tájsebészet regionális szervezője. A versenyben részt vevőket minden fázisban szakmai, szervezési tanácsokkal láttuk el, segítettünk a hivatalos szervekkel való kapcsolat megteremtésében, a médiamunkában, igény szerint elmentünk a helyszínekre, összegyűjtöttük és feldolgoztuk az adatlapokat, kapcsolatot tartottunk az országos irányító központtal. 2002 óta a programot Tolna megyében is elkezdtük megvalósítani. Ebben a megyében az elmúlt évben két alkalommal is szerveztünk fórumot a civil szerveződések megerősítése, lakossági tanácsadó iroda létrehozása kapcsán.

Nagysikerű programot dolgoztunk ki GAJÁCSKA néven, melyben felhívással fordultunk a város általános iskoláihoz.

Sikeresek voltak az Autómentes Nap, Állatvédelmi Világnap, Habitat Világnap alkalmából tartott rendezvények, valamint a Fogyasztásmentes Naphoz kapcsolódó konferencia. Ezekben több száz tanuló és pedagógus vett részt.