Vajgerné Bőhm Erika

Varga Gáborhoz szóló búcsúzó beszédek: Vajgerné Bőhm Erika

„Engemet ez a Föld, ki vénebbnél vénebb, fiaként üdvözölt,

s énekek énekének fogadott föl a zöld .”

Utassy József  soraival búcsúzik Varga Gábortól elnöktől a Gaja Egyesület.

Gaia a mitológiában a Földanya, az élet és halál körforgásának jelképe.

A Gaja Bakonyból eredő kis patak, mely hajdan a Székesfehérvár körüli mocsarat táplálta, amely a várost védte.

Egyesületünk a patakról kapta a nevét, de a cél, amiért 1991-ben Varga Gábor a 10 alapító tag egyikeként létrehozta, a Gaia, a Földbolygó védelme volt. Ezért a célért igazi idealistaként harcolt haláláig. Önzetlen, tiszta szívű, szerény ember volt, aki az egész világot meg akarta menteni. Az egyesület tagjaként és képviselőjeként ott volt a városfejlesztési tervek véleményezésénél, hallatta szavát a szennyezett talajok, vizek, a veszélyeztetett fák, állatok és az elesett emberek védelmében egyaránt.

Megkerülhetetlen szakember volt a víz, a talaj és a környezetszennyezés témájában. Hatalmas szakmai tudás, szakmai alázat, elképesztően széles körű ismeretek, állandó tanulás, önképzés, szenvedélyes útkeresés jellemezte.

Tudását konferenciákon szakmai közönség előtt hitelesen, magas szintű előadásokon osztotta meg. Élvezettel adott elő, lebilincselve hallgatóit.

Ugyanakkor, mint a legnagyobbak, képes volt arra, hogy egyszerűen, közérthetően magyarázza el a kutak tulajdonosainak, miért nem alkalmas a behozott vízmintájuk emberi fogyasztásra.

A talaj csodája és a komposztálás haláláig nagy szerelme volt. Minden lehetőséget megragadott, hogy ezt a tudását továbbadja. Egy-egy ilyen alkalom élményt nyújtott felnőttnek, gyereknek.

A kis óvodással, iskolással együtt tapintotta, gyúrta, formálta talajt, s a gyerekek eközben észre sem vették, milyen komoly ismereteket szereztek. Remekül tudott bánni az érdektelennek mondott kamaszokkal is, az ő figyelmüket is meg tudta ragadni, meg tudta tartani.

Szenvedélyesen olvasott. A laborban is, otthon is könyvek hevertek mindenütt. Többezer kötet maradt árván. Ez volt minden vagyona.

A szépirodalom, a színház, a film, festészet szeretete tette teljessé életét. Elképesztő memóriával őrizte a látottakat, olvasottakat, és ünnep volt barátaival ezekről egy-egy beszélgetés.

Tisztelte az embert. Egyszeri találkozás vele mély nyomot hagyott abban, akivel beszélgetett, akire figyelt. Soha senkit nem ítélt meg, nem ítélt el. A maga szelíd, megbocsátó módján elfogadta a mások tévedését, hibáit. Saját magával szigorú volt. Sokat szorongott, vajon elég jó apa? Megfelel még munkahelyén? Eleget tesz a Gajaért?

Mi tudjuk a választ: EMBER volt, jó ember, jó barát, kiváló tanító.

Az élete volt a Fejérvíz Zrt. és a Gaja Egyesület. Velünk volt az utolsó percig. És mi nem hagytuk magára. Vele voltunk az utolsó percig.

Varga Gábor – Gaja

Gaja – Varga Gábor … összeforrt, egy.

Mi lesz velünk?

Túléljük hiányát?

Kormos István versével búcsúzik tőle egyesülete,a Gaja,  a Gaia, mely testét befogadja,

búcsúznak szeretett vizei, a Balaton, a Velencei-tó, a Fertő,

búcsúzik a talajból kinőtt minden fa, fű, virág, a levendula,

búcsúznak szeretett háziállatai, kedvencei, a vadludak és a farkas.

K.I. Fehér virág

Fehér virág a zápor zuhogva ejti szirmát / holló a szél az ékkő tócsában mossa tollát
szép zöld haját lebontja a kukorica elszáll / e sziromzuhogásból a tündöklő ökörnyál

Fehér virág kezedben szétporló liliomszál / szétporló tenyeredből szökkent e liliomszál
szétporló zuhatagból ahogy a szirom elszáll / eltüntél aki köztünk angyali zene voltál.

Búcsúztató prezentáció letöltése PPT vagy PDF formátumban.