Ökoiskola képzés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.”

2016 Augusztus 24-25-26. Ökoiskola képzés

Regisztrációs lap:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc3nJ2CGioyNzHWoOqDtzw_Q_na5SCL2pZChUXNcPEvGZxefg/viewform

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, amelynek megvalósítását a Svájci Szövetségi Tanács Hozzájárulása és a Magyar Állam társfinanszírozása támogatja

OI_KDR_Gaja_felev_beszamolo_2016_honlap

Akkreditál pedagógusképzés Székesfehérváron:

https://docs.google.com/forms/d/1pS8l8hDvPLdbhl-NeBqBgv3yfAhqbgNSYm1MU6MiY2U/viewform?c=0&w=1


2015. II. félév beszámoló

sOI_2015_II_felev_beszamolo_KDRhonlap

Média

http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_163817

http://www.fehervartv.hu/

Információs nap Székesfehérváron!

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, amelynek megvalósítását a Svájci Szövetségi Tanács Hozzájárulása és a Magyar Állam társfinanszírozása támogatja.

Ökoiskola Információs nap Székesfehérvár_2015_11_15


Mentorálás Székesfehérváron!

Mentorálás SzékesfehérváronMentorálás Székesfehérváron

Meghívó a székesfehérvári mentornapra és mentorálás Komáromban

Meghívó székesfehérvári mentornapra Mentorálás Komárom

Záródolgozat
Egy Natura 2000 területen megvalósítandó pedagógiai projekt ”A Velencei-tó élővilága”
Írta: Borz Attila

Dolgozat- Borz Attila

Pályázati kiírás Ökoiskola cím elnyerésére

http://ofi.hu/palyazat/palyazati-felhivas-okoiskola-es-orokos-okoiskola-cim-2015-elnyeresere

AKKREDITÁLT PEDAGÓGUSKÉPZÉS

Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. program

Közép-Dunántúli Régió – Ökoiskola

Gaja Egyesület – Humusz Szövetség

2015. június 25-e és 27-e között tartottuk az első a ”Felkészítő képzés Zöld Óvoda/Ökoiskola koordinátorok részére; Ökoiskola koordinátori modul” című, 30 órás akkreditált pedagógusképzést a Közép-dunántúli Régióban. Pápateszéren, a Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskola épületében (Pápateszér Farkashegy 16. ) remek körülmények között, jó hangulatban zajlott.

A 21 résztvevő pedagógus Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megye 18 iskolájából érkezett.

A három nap során a résztvevők megismerkedtek a fenntarthatóság pedagógiájával, a fenntarthatóságra nevelés elméletével és annak gyakorlati megvalósításával az iskolában. Bemutatásra került a Natura 2000 hálózat, helyszíni tapasztalatokat szerezhettek a régió egyik Natura 2000 területén, megterveztek iskolán kívüli és iskolán belüli Natura programokat.  A z Ökoiskola fogalma, kritériumrendszerének megismerése után a munkatervkészítés, az intézményfejlesztés és a forrásteremtés kérdéseit is körbejárták a hallgatók. Előadások, páros-és csoportmunkák, játékok váltották egymást.

A résztvevők értékelése szerint a képzés megfelelt az előzetesen támasztott igényeiknek, az értékelési lapokon magas pontszámokkal értékelték a tanfolyamot.

A tanúsítvány kiadásának feltétele a záródolgozat.

Vajgerné Bőhm Erika

a képzés szervezője
 

 

Zöld Óvoda és Ökoiskola programok kiszélesítése

Székesfehérvár – mentorálás

2015. április 15.


2015. április 15-én került sor arra a mentornapra, melyet a Székesfehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskolában – Örökös Ökoiskola – tartott A Gaja Egyesület.

A programra regisztrált 19 iskola 22 nevelője. Elfoglaltsága miatt egy iskola már előzetesen más időpontot kért, s a rendezvényre 2 másik iskola képviselője sem érkezett meg.

A program jó hangulatú munkamegbeszélés volt. Az igazgató, Tóth Péter köszöntője után Vajgerné Bőhm Erika bemutatta a Gaja Egyesületet mint regionális forrásközpontot, majd részletesen ismertette az Ökoiskola címpályázatot. Gyakorlati példák, konkrét ötletek hangzottak el. Az önértékelési szempontsor minden pontjához kaptak útmutatást, segítséget a résztvevők.

A munkájukat segíti majd az átvett Úton az Ökoiskola felé útmutató, a Fejér megye természeti értékeit bemutató térkép, és a Gaja Egyesület kiadványai.

A résztvevők közül többen jelezték, hogy érdeklődnek az akkreditált képzés iránt. A jelentkezés feltételeiről és a képzésről is szó esett.

Az iskolák képviselői úgy nyilatkoztak, hogy megpróbálkoznak a címpályázat beadásával. Ehhez az egyesület minden segítséget megad.

Vajgerné Bőhm Erika Gaja Egyesület


 

Zöld Óvoda és Ökoiskola programok kiszélesítése

Dunaújváros, OFI road show – mentorálás

2015. május 11.

2015 május 11-én Dunaújvárosban a Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola, Kollégium szervezésében Madarak és fák napja programra került sor.

A meghívottak, a járás 6 általános iskolájának hetedikes diákjai és tanáraik vettek részt a délelőttön.

A házigazda Örökös Ökoiskola munkáját Lendvai Józsefné mutatta be. Előadásából megismerkedhettünk közösségük legfontosabb tevékenységeivel.

A tanulókat érdekes foglalkozások várták, például: madáretető készítése, merített papír készítése, látogatás a Baracsi úti arborétumban.

A pedagógusok ezalatt előadásokat hallgattak.

Halácsy Ágnes, az OFI munkatársa ismertette az SH/4/5 projektet, annak eredményeit. Beszélt az Ökoiskola Hálózat feladatairól, bemutatta az Ökoiskola honlapot.

Vajgerné Bőhm Erika bemutatta a Gaja Egyesületet mint regionális forrásközpontot, majd részletesen ismertette az Ökoiskola címpályázatot. Gyakorlati példák, konkrét ötletek hangzottak el.

Az iskolák képviselői úgy nyilatkoztak, hogy megpróbálkoznak a címpályázat beadásával. Ehhez az egyesület minden segítséget megad.

Vajgerné Bőhm Erika Gaja Egyesület

Ökoiskola cím elnyerésére a pályázatról bővebb információ ITTtalálható.

„Re-bútort az aulába!” – pályázati felhívás iskolásoknak

További információ

Ökoiskola információs nap – Veszprém

 

 

A 2015. évi I. félévi Ökoiskola információs napot február 25-én délután tartottuk Veszprémben, a Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskola Örökös Ökoiskolában. Nagyon jó, hogy a megjelent iskolák 3 intézmény kivételével olyanok voltak, akik először kívánnak pályázni. Remélem, ez meg is történik.

A helyszínen, a Báthory István Általános Iskolában egy szépen berendezett előadóterem várt bennünket. Hardy Éva jól felépített, a címpályázat pontjait is érintő, tartalmas előadásban ismertette a Báthory ökoiskolai tevékenységét. Rengeteg megvalósítható, jó ötletet ismerhettünk meg. Minden jelenlévőt biztatott a pályázat beadására. Felajánlotta a szakmai kapcsolattartást, a közvetlen segítséget a résztvevőknek.

Az információs nap előadói Varga Gábor, a Gaja Egyesület elnöke és Vajgerné Bőhm Erika, az egyesület titkára voltak. Varga Gábor bemutatta a Gaja Egyesületet. Vajgerné Bőhm Erika ismertette a HUMUSZ tevékenységét, az SH/4/5 Zöld Óvoda, Ökoiskola programok kiszélesítése projektet, valamint az Ökoiskola címpályázat felépítését. A pályázati dokumentáció részletes értelmezésére is sor került. Megbeszéltük, melyek a kritériumrendszer, az önértékelés problémás területei, ötleteket adtunk arra, hogyan lehet megvalósítani azt, amit a szempontsor kér. Őszintén beszéltek a résztvevők a nehézségekről, az iskolák helyzetéről. Örömömre szolgált, hogy a pápai tankerületből érkező résztvevők elmondták, hogy a tankerület vezetője személyesen hívta fel figyelmüket rendezvényünkre és javasolta, hogy pályázzanak. Végül Varga Gábor beszélt a Natura 2000 hálózatról.

Alsó tagozatos, másodikos diákoknak tartott foglalkozást a Gaja Egyesület elnöke, Varga Gábor, Vajgerné Bőhm Erika és Szántóné Bányai Szilvia.

A pedagógusok kifejezett kérésére ezt a foglalkozást megnézték a résztvevők. Az értékelő lapok szerint tetszett nekik.

A gyerekek játékosan ismerték meg a környezetvédelemmel, energiatakarékossággal kapcsolatos fogalmakat. Ismerkedésképpen arról beszélgettünk, mi jut eszükbe a környezetvédelem szóról. A ráhangolódást követően az energia témaköréből szemezgettünk. Az Ökoház berendezésével indult a foglalkozás. A gyerekek csoportokban dolgoztak, el kellett dönteniük, hogy a sok berendezés közül mit tesznek be egy energiatakarékos Ökoházba. Jó hangulatú, vidám berendezés közben kerültek pontosításra az ismereteik. Varga Gábor izzókkal szemléltette a hagyományos és a korszerű darabok közti különbséget. Tapintással, hőmérséklet mérésével (hőmérő, infravörös távhőmérő) ügyesen állapították meg a gyerekek, hogy mi az előnye, ha a korszerű izzókat választják. Szántóné Bányai Szilvia hőkamera segítségével szemléltette, milyen korszerű eszközök segítenek abban, hogy feltárjuk, hogyan tehetjük még takarékosabbá otthonunk energia-felhasználását. Élvezettel követték a gyerekek a kamera mozgását, nagyon ügyesen vonták le a szükséges következtetéseket. A program végén örömmel pótolták saját elhasznált energiájukat a kókuszgombócokkal.

Három civilszervezet fogadta el a meghívásunkat és mutatkozott be.

A Nők a Balatonért Egyesületet Szauer Rózsa elnök képviselte. Akcióikról, egyesületi rendezvényeikről, játékaikról beszélt, felajánlva segítségüket az iskoláknak.

A veszprémi Kör Alapítványt a kuratórium elnöke, Mátyás Mónika mutatta be.   Somlai Szilárd oktatási referens a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa a Natura 2000 területet és a Bfnp munkáját, iskolákat segítő akcióit ismertette.

Ezek az előadások felkeltették az érdeklődést, elindultak a résztvevők a partnerség felé.

A szünetekben büfé szolgálta a résztvevők jó közérzetét és azt, hogy a HUMUSZ nevét is megjegyezzék. A Gaja Egyesület kis ajándékával járult hozzá a résztvevők környezettudatosságához (vászonszatyor, kiadványok, térkép).

Az értékelő lapok összegzése alapján megállapíthatom, hogy a rendezvény elérte a célját. A résztvevők véleménye egyértelműen pozitív volt mind a programokat, mind az előadókat illetően.

A sajtó képviselői mind az előadásokon, mind az ökoszertár gyerekfoglalkozáson részt vettek, s tudósítottak az eseményről.

Vajgerné Bőhm Erika Gaja Egyesület

Újabb információs nap Veszprémben!

Időpont: 2015. február 25. (szerda)  13:00 -17:00

Helyszín: Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskola (8200 Veszprém Halle utca 10.)

Meghívó letöltése innen.

Tisztelt Partnerünk!

Engedje meg, hogy rövid levélben tájékoztassam arról a munkáról, amit a Gaja Egyesület az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet SH/4/5 kódszámú, Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése című projektje keretében végzett.

2014-ben két információs napot tartottunk, az egyiket Székesfehérváron június 18-án, a másikat Tatabányán október 22-én. Több mentorálási napot hirdettünk meg (Székesfehérváron augusztus 18-án, Veszprémben augusztus 28-án és Tatabányán szeptember 2-án). Jó ökoiskola gyakorlat bemutatására került sor Székesfehérváron november 27-én. Ezekről a rendezvényekről a Gaja Egyesület honlapján találnak információt www.gajaegyesulet.hu.

Köszönjük a helyszínt biztosító intézmények segítségét!

Telefonos, e-mailes és személyes tanácsadással segítettük a pályázni szándékozó intézményeket. Elküldtük az aktuálisan megjelent segédanyagok letölthetőségét, rendezvényeinken pedig papíralapú tájékoztató nyomtatványokat is adtunk.

2014. december 9-én Székesfehérváron került sor az Ökoiskola Országos Forrásközpont, a HUMUSZ és a 7 régiós forrásközpont részvételével egy szakmai rendezvényre. Itt örömmel értesültünk arról, hogy a Közép-Dunántúli Régióban beadott és nyert pályázatok száma a legmagasabb országosan. 22 első ízben pályázó és 23 újrapályázó kapta meg az Ökoiskola címet, és 8 Örökös Ökoiskola lett. Gratulálunk! Eredményes szakmai munkát kívánunk! Arra kérjük azokat, aki eddig bizonytalanok voltak, éljenek bátran a segítségünkkel, adják be pályázatukat! Bízunk benne, hogy együttműködésünk továbbra is kölcsönösen hasznos lesz.

A segítségüket szeretnénk kérni további munkánkhoz.

Kérjük, segítsenek kapcsolatot találnunk olyan iskolákkal, akik még nem adtak be pályázatot, de szakmai munkájuk alapján ezt megtehetnék. A 2015-ös év a pályázatunk szempontjából döntő jelentőségű lesz, és sajnos az idei fő tapasztalatunk az, hogy személyes ismeretség híján hiába próbálunk e-mailben vagy telefonon megkeresni intézményeket. Kérjük, jelöljenek meg olyan iskolát, akit érdemes megkeresnünk.

Másik kérésünk, hogy keressenek kapcsolatot óvodákkal. Használják ki az együttműködés, az egymástól tanulás lehetőségét. Nagyon nagy segítség lenne számunkra az is, ha a településükön működő, még nem Zöld Óvoda elérhetőségét megadnák nekünk, ösztönözve arra, hogy a megkeresésünket fogadják bizalommal.

A közelgő karácsony alkalmából Önöknek is, intézményük dolgozóinak is meghitt ünnepeket, a 2015-ös évre szakmai sikereket, jó egészséget kívánunk:

Vajgerné Bőhm Erika titkár                                                                          Varga Gábor elnök

Az István Király Általános Iskola jó gyakorlata

Ökoiskola információs nap Tatabánya

2014. 10. 22.

Az oldal elérhetősége. (2014.10.27.)

Az október 22-i információs nap képekben:


Ökoiskola infónap Tatabányán

Elérhetőség

A projekttel kapcsolatos alapinformációk, hasznos weboldalak az alábbi linken olvashatóak:

Hasznos weboldalak, alapinformációk

Pályázati felhívás, adatlap, és pályázati tudnivalók az alábbi linkeken találhatóak:

ökoiskola címpályázat 2014

Pályázati felhívás Ökoiskola és Örökös Ökoiskola cím 2014 elnyerésére

Ökoiskola pályázati adatlap 2014

Az alábbi linkeken megtekinthető a 2014. 06.18 – ai információs nap meghívója, és az információs nap szakmai beszámolója. A Ökoiskolával kapcsolatos információk erre az oldalra kerülnek feltöltésre.

Ökoiskola meghívó 2014.06.18

Ökoiskola beszámoló 2014.06.18

Ökoiskola beszámoló 2014.10.22.

A június 18-ai információs nap képekben:

Az Ökoiskola program mentorálási beszámolója az alábbi linken olvasható:

Ökoiskola mentorálási beszámoló 2014.06.30

A Komárom-Esztergom megyében tett látogatás beszámolója:

Látogatás ökoiskola Komárom-Esztergom megye

A Veszprém megyében tett látogatás beszámolója:

Ökosuli látogatás Veszprém megye

Beszámoló 2014.07.21.