Belvíz helyzet a megyében

Fejér megye déli részében, Cecén és környékén tartott sajtótájékoztatót dr. Dorkota Lajos, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Bárdos Zoltán, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Fejér megyében mintegy 300 ezer hektár mezőgazdasági terület áll víz alatt, további 700 ezer hektár pedig annyira átnedvesedett, hogy esély sincs arra, hogy bevonhatóak legyenek a tavaszi mezőgazdasági munkálatokba.

Csonki István, a Középdunántúli Regionális Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, a Nádor–Séd–Gaja vízügyi terület és rendszer idejétmúlt. Meglátása szerint új stratégia szükséges ahhoz, hogy a megye déli részeit, a Sárbogárd, Sáregres, Cece, Vajta vonalat megvédjék a belvíz okozta károktól. Dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott ígéretet tett arra, hogy az egyébként is elmaradott térségeket bevonják az új kormányprogramba, amelynek részeként az eddigi 4,4 milliárd forint kárenyhítési alapot 10 milliárd forintra szándékozik emelni a kormány. Így lehetőséget biztosíthatnak a településeknek arra, hogy éljenek a megelőzés eszközeivel.

Bárdos Zoltán, a katasztrófavédelmi igazgatóság első embere nem titkolta: számukra is a megelőzés a legfontosabb, hiszen az ár- és belvizek védelme sokkal olcsóbb lehetne, ha nemcsak a kárenyhítésről esne szó a kritikus időszakokban, hanem az esztendő minden napján felkészülhetnének az elhárításra. Vargha Tamás, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, a Fejér Megyei Védelmi Bizottság január 4-én tartott ülésén mindenkit biztosítottak arról, hogy a szakhatóságok, illetve az önkormányzatok közös együttműködésének alapja, hogy ki-ki saját hatáskörében együttműködve oldja meg a várhatóan rendkívül nehéz 2011-es év belvízi problémáit. Varga Gábor országgyűlési képviselő, aki egyben Cece polgármestere is, örömmel üdvözölte azt a lehetőséget, hogy a kormányzati döntés alapján a közmunka program résztvevőit is foglalkoztathatják az érintett önkormányzatok.

2011. február 13. · gaja · Nincs hozzászólás
Címke:  · Kategória: Hírek