Spanyol-magyar környezetvédelmi együttműködés

2012. augusztus 29-én Székesfehérvárra érkezett egy spanyol középiskolásokból álló csoport. A 18 diák egy hétig a Gaja Egyesület vendégszeretetét élvezte.

Útjukat a De Amicita spanyol nonprofit szervezet szervezte. Tagjai ügyvédek, akik környezetvédelemmel foglalkoznak, és környezetvédelmi NGO-knak adnak szakmai segítséget. A jogi munka mellett fontosnak tartják, hogy évente két alkalommal munkatábort szervezzenek spanyol diákoknak. Szociális és tanulmányi segítséget is nyújtanak így a fiataloknak. Magyarország, ezen belül is Székesfehérvár és a Gaja Környezetvédő Egyesület került érdeklődésük középpontjába az idei évben.

A 18 fiatal megismerte városunk természeti és épített környezetét: a Sóstó természetvédelmi területen akadályverseny és íjászat várta őket Kanizsayné Herke Zita szervezésében, Diószegi Anna segítségével. Márton Edit a vendéglátásukról gondoskodott. Városismereti sétán vettek részt Tolvaj Mihály vezetésével, s ehhez angol nyelvű feladatlapot állított össze számukra Szemeti Ottilia.

Mivel a projektjük kiemelt feladata, hogy magyar fiatalokkal is tudjanak kapcsolatot építeni, véleményt cserélni, segítettük ennek megvalósulását. Az ITKE fiataljai tartalmas napot szerveztek számukra Iszkaszentgyörgyön. A Munkácsy Általános Iskola diákjaival több közös találkozás is volt. A koronát erre a szeptember 3-i közös kirándulás tette fel. A spanyol diákok és a Munkácsy 8. a osztályosai Tihanyba látogattak. A szakmai programokon túl (a Balaton környezeti és természeti értékeinek, növény- és állatvilágának, környezeti problémáinak megismerése) jutott idő a közös strandolásra is.

A felmerülő nyelvi nehézségek megoldásában Szemeti Ottilia, Silye Zoltán és Tolvaj Mihály segítettek. A városi közlekedésre a Volán Zrt. biztosított térítésmentes utazási igazolványt.

A De Amicita képviselői köszönetüket fejezték ki a vendéglátásért, a gazdag szakmai programért, és kifejezték szándékukat egy szorosabb együttműködésre.

Vajgerné Bőhm Erika

2012. szeptember 6. · gaja · Nincs hozzászólás
Kategória: Hírek