Téli madáretetés

„ÁZOTT-FÁZOTT KISMADÁR,
GYERE IDE BÁTRAN,
LÁTOM, MILYEN ÁRVA VAGY,
APÁTLAN, ANYÁTLAN.”

Vannak madaraink, akik így télvíz idején bizony odafigyelést, gondoskodás igényelnek.

Olajos magvak, állati zsiradék, alma és főtt zöldség a legjobb téli eledel, amit nyugodt szívvel tálalhatunk szárnyas kertlakóinknak, akik majd a tavasz beköszöntével többszörösen hálálják meg a téli gondoskodást. A madáretetésre számtalan és igen kreatív megoldás létezik. A legegyszerűbb etetési forma talán, ha az eledelt a földre szórjuk, igaz ennek hátulütője, ha egy kiadós havazást követően hóborította lesz a talaj. Látványos és mutatós megoldás viszont, ha dúcetetőre, ablakra szerelhető vagy fára akasztható, nyitott odúba „terítünk” meg vendégeinknek. Amennyiben nem áll módunkban hasonló, fából ácsolt etetőt készíteni, a harapnivalót kitehetjük egy egyszerű virágalátétre is, a lényeg, hogy mindez biztonságos magasságban kapjon helyet, ahol sem macska, sem más ragadozó nem járhat.

Mindemellett a faágra szúrt almát is nagy szeretettel fogadják a madarak, de rakhatunk ki nekik hálóba kötött, vagy formába gyúrt magvakat is. A fa etetőket kiválthatjuk házilag elkészíthető, ötletes megoldásokkal. Magvakat csomagolhatunk például olyan műanyag hálóba is, amelybe előzőleg a burgonyát vásároltuk meg a piacon, de hasonló kreatív megoldás, ha lopótököt alakítunk át etetővé, arra lyukat vágva, majd azt a fára függesztve. – kapjuk a további ötleteket.

A téli etető körül számtalan madárfaj megfordul, sokszor színes kavalkád lepi el a lakomaasztalt. Nagyon kell figyelnünk azonban, mivel tömjük meg kedvenceink begyét. A fent említett finomságok mellett vannak számukra igen ártalmas eledelek is. Előfordulhat, hogy puszta jó szándékból szalonnát, sózott magvakat, kenyérbelet kínálunk nekik, ami bizony kerülendő, hiszen ezek puffadást, bélgyulladást okozhatnak.

A madarakat más módon is kényeztethetjük. Készítsünk nekik itatót és porfürdőt. Bár az előbbi esetében szárnyas barátaink nagyon találékonyak tudnak lenni, bátran kiszolgálják magukat kerti tavaink, nagyobbra hagyott cserépalátéteink hűsítő mélyedéseiben. Porfürdő gyanánt pedig hagyjunk némi földfelületet szabadon, kerti kedvenceink erre is hamar rátalálnak majd.

Szebeni Ilona

MADÁRCSALOGATÓ

ÁZOTT-FÁZOTT KISMADÁR,
GYERE IDE BÁTRAN,
LÁTOM, MILYEN ÁRVA VAGY,
APÁTLAN, ANYÁTLAN.

NINCS TESTVÉRED, ROKONOD,
JÓ BARÁTOD SINCSEN,
MEGKÉREM A NAGYAPÓT,
BÚZASZEMET HINTSEN.

MORZSÁT PEDIG ÉN VISZEK
KIS HÁZUNK ELÉBE,
HOLNAPRA IS MEGHÍVUNK
JÓÍZŰ EBÉDRE.

SZÍVÉBE ZÁR A CSALÁD
APRAJA ÉS NAGYJA
ÁZOTT-FÁZOTT KISMADÁR
NEM MARADSZ MAGADRA.

2013. január 16. · gaja · Nincs hozzászólás
Kategória: Hírek