Palotavárosi Közösségi Kert (PAKK)

A Palotavárosban jöhet létre az első fehérvári közösségi kert, amelynek célja, hogy az emeletes házakban élők is természetközelbe kerülhessenek. A Palotavárosban a Bőrgyár melletti területen kerül megvalósításra a közösségi kert. Április 11-én 17.00 kor az István Király Általános Iskolába várják mindazokat, akik szeretnének részt venni a közösségi kert kialakításában, ahol Rosta Gábor tart előadást arról hogyan legyünk önellátóak.

A közösségi kerteknek évszázados hagyományai vannak Nyugat Európában és a tengerentúlon.

Magyarországon az elmúlt század elejétől léteztek városi kertek, kertészetek. A válságra adandó válasz egyik lehetséges formája a közösségi kertek, az önellátás, még ha korlátozott mértékben, de nem elfelejtendő a közösségi kertek másik fontos eleme, a közösségi lét megteremtése és működtetése.

Milyen egy közösségi kert? – A közösségi kert alapvető célja, hogy a városi ember számára olyan helyet biztosítson, ahol növénytermesztéssel, kertgondozással foglalkozhat.

A közösség kertek olyan városi területek, amelyet több ember közösségben művelnek. Sokféle növény termeszthető a közösségi kertekben: virág, fűszernövények vagy haszonnövények, élelmiszerek. Közösségi kertben azok kertészkednek, akiknek nincs saját kertjük, telkük, viszont igénylik a növényekkel való foglalkozást, a zöld felületek nyugalmát, mindezt lehetőleg közel a lakóhelyükhöz. Mások a testmozgás, a rekreáció miatt vágnak bele a kertészkedésbe, van akiket a közösségi élet vonz, vagy az élelmiszer-önellátás elérése a céljuk.

Akik vállalják a kertészkedést és részt vesznek a munkában részesei lesznek egy jó közösségnek.

A program ötletgazdája Viza Attila 8. számú választókörzet önkormányzati képviselője

Partnerek:

SZÉKESFEHÉRVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Kertbarát Egyesület

Denso Gyártó Magyarország Kft.

Depónia Kft.

Gaja Környezetvédő Egyesület