Kérdőív a vízről – eredmények

Néhány palackozott ásványvíz és a fehérvári csapvíz tartalmának összehasonlítása (oldott ionok, mg/l)

Víz típusa Kalcium Magnézium   Hidrogénkarbonát Nátrium Kálium összes, mg/l
Theodora-Kereki kút 143 38,2 525 34 9,8 750
Nestlé-Cédrus Forrás 83 41,7 482 7 5,3 619
Theodora-Kékkuti Ásványvíz 252 54 1140 39 8,9 1493,9
Szentkirályi kút 58 25,2 372 20 1,1 476,3
Aqua Mathias 204 51 1090 59 5,9 1409,9
Székesfehérvár, Csóri-karsztakna 90 47,2 433 6 1,7 577,9

A világon számtalan hely van, ahol nincs más ivóvíz, mint amit palackban visznek oda, és sok településen időnként változik a csapvíz minősége, ezért ott is helye van a palackosnak. Régi házak ólomvezetékeiből ártalmas víz folyik és van, ahol néha üledékes és színes. Székesfehérvár biztosan nem tartozik e helyek közé. A bakonyi karsztból talán az ország legjobb vizét issza a térségben élő 300 ezer ember. Érdemes felülvizsgálni a palackos vízhez fűződő hiedelmeinket és átértékelni a szokásainkat.

Tesztünkben a „Milyen gyakran fogyaszt palackos vizet?” kérdésre az alábbi válaszok érkeztek:

• Nem fogyasztok – 59%
  • Hetente kétszer – 10%
  • Hetente háromszor – 4%
  • Többször – 27%

A vízben oldott ásványi anyagokat az a geológiai környezet határozza meg, ahonnan a víz származik. Egy budakeszi csáposkútból származó víz keménysége 12,7 nk, a székesfehérvárié 27 vagy több. Az egyikben sok a mész, a másikban kevesebb. Az esővíznek a keménysége 0 nk, sőt semmiféle oldott ásványi anyag nincs benne. Ez azért érdekes tudni, mert van néhány 10 millió ember a Földön, akikhez nem jut el másképp a víz, csak eső vagy hó formájában. Mégis erős a csontozatuk, remek kondícióban vannak, nem látszik rajtuk, hogy gyakorlatilag „desztillált vizet” fogyasztanak egész életükben. Ez az ásványvíz fanoknak szóló kis észrevétel.

Tesztünkben a „Ki tudja választani az alábbi vizek közül a székesfehérvári csapvizet?” kérdésre az alábbi válaszok érkeztek:

• 476 mg/l – 8% (valójában a Szentkirályi ásványvíz)
  • 578 mg/l – 23% (valójában a Székesfehérvár, Csóri kartasztakna)
  • 619 mg/l – 40% (valójában a Nestlé Aquarel)
  • 1409 mg/l – 29% (valójában az Aqua Mathias)

Félelmetes mennyiségű szemetet termelünk a palackozott italok fogyasztásával. 2020 szeptemberében a Greenpeace a Kossuth térre vonszolt vagy 30 bálányi összetömörített PET palackot, hogy felhívja a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. Nincs ugyanis háttéripar, aki a szelektíven gyűjtött hulladékot feldolgozná. 90 ezer ivóvizes és ugyanannyi üdítős palackot hajítunk el óránként. Magyarország minden nap 4,3 millió PET palackot dob ki, a Földre.

Tesztünkben a „Van-e elképzelése arról, mennyi PET-palackot használunk el Magyarországon óránként?” kérdésre az alábbi válaszok érkeztek:

• 17000 db – 6%
  • 25000 db – 22%
  • 45000 db – 41%
  • 90000 db – 31% (a jó válasz)

Köszönjük, hogy kitöltötte tesztünket!

2021. március 16. · komi · Hozzászólás lezárva
Kategória: Projektek