Fehervar.hu: Székesfehérváron tartott interaktív műsort Levente Péter

Megjelenés dátuma: 2007. 12. 03.
www.szekesfehervar.hu

Székesfehérváron tartott interaktív műsort Levente Péter a Nemzetközi Ne Vásárolj Semmit napon

A Gaja Környezetvédő Egyesület által szervezett Zöld Suli Konferencia vendége volt Levente Péter Jászai-díjas színművész. A Égből pottyant mesékből és korábbi gyermekműsorokból ismert színész ezúttal a pazarlásról és az élet méltóságáról beszélt sajátos megkapó stílusában a rendezvényt látogató iskolásoknak és tanítóiknak.

Levente Péter évek óta eltűnt a televízió képernyőjéről, de azóta sem tölti unalmasan a nyugdíjas éveit, bár mint mondja ő nem is képes unatkozni. Az elmúlt időszakban a Móka Miki a magatartáskultúrát vizsgálta, illetve tanítja azt sajátos stílusában a Nyíregyházi Főiskolán és az ország több más iskolájában, óvodájában. Székesfehérvárra is azzal a céllal érkezett, hogy a pazarlásról beszéljen, illetve arról, hogy miként lehet az életet hasznosan élni, hogy az ember ne vesztegessen el egyetlen pillanatot sem.

Levente Péter kalapemeléssel köszöntötte közönségét, majd mindenkit megkért, hogy egyszerűen csak Péter bátyónak szólítsa. A művész az első pillanattól elnyerte a közönség figyelmét, annak ellenére, hogy az iskolások nagy része már nem ismerheti a televízióból a színészt. Ennek ellenére is csillogó szemekkel figyelték Levente Pétert, aki sokszor humoros szituációkat eljátszva mesélte, hogyan kell méltóságteljesen élni az életet társaslényként, majd egy érdekes módját mesélte a pazarlás felismerésérének: mikor kisebb volt a lánya, akkor a boltban két kosárral járták az áruházat és mindenki szabadon válogathatott, majd a pénztárnál egy harmadik kosárba pakolták, ami szükséges. Belátták, hogy mennyi felesleges dolgot válogattak, aminek nagy részét pedig a kislány visszavitte a helyére. Hozzátette, hogy ez idő alatt a sorra kerültek a pénztárnál és így nem unatkoztak egy percig sem, mert ahogy vallja az életben unatkozni is pazarlás.

A műsor alatt a színész sorra megkérdezte a gyerekek véleményét a felvetett dolgokról, bevonta a beszélgetésbe őket, illetve szerepjátékokon keresztül vezette rá a fiatalokat a helyes út felismerésére.

Levente Péter az általa kitalált ökohagyma fogalmát is ismertette. Elképzelései szerint az ember olyan, mint egy fej vöröshagyma, mely sok-sok rétegből áll és idővel termőre fordulhat. Elmélete szerint az ember élete a születéssel kezdődik, de a halállal nem ér véget, mert az általa teremtett értékekben és utódaikban tovább él az ember lényege. Elmondása szerint ezért nem szabad az élet egyetlen pillanatát sem elpazarolni, mert az idő alatt az ember nem teremthet értékeket, nem élhet társas lényként.

2007. december 3. · komi · Nincs hozzászólás
Címke: , , , ,  · Kategória: Sajtó