FMH: Útilaput kötöttek

Megjelenés dátuma: 2008. augusztus 14.
Szerző: Bokros Judit

ÖNKÉNTESSÉG A MUNKÁÉRT SZÁLLÁS, ELLÁTÁS ÉS KIRÁNDULÁS JÁR

A hőség ellenére kitartó fiatalok tevékenykednek a Sóstó természetvédelmi területen, ahol azolajfákat ritkítják. Köztük vannak az útilapu hálózat önkéntesei.

Tikkasztó déli melegben érkeztünk a Sóstóra, ahol Tolvaj Mihály kíséretében nézhettük meg, hogyan ritkítják az olajfákat azok a kitartó fiatalok, akik az útilapu hálózat táborában vesznek részt. A levágott ágak kupacba gyűltek, ez jó rejtekhely lesz majd a madaraknak. A helyszínen a táborvezetőkön kívül tíz fehérvári diák és hat külföldi egyetemista dolgozik együtt.

Vajgerné Bőhm Erika, a székesfehérvári útilapu tábor vezetője elmondta:
– A táborba a nemzetközi Útilapu hálózatba tartozó országokból várunk önkénteseket. Idén csak európai résztvevők vannak, így belga, spanyol. francia, szerb török fiatalok. Az önkéntesek dolgoznak, ezért cserébe szállást és ellátást kapnak a fogadó szervezettel, amely ez esetben a Gaja Környezetvédő Egyesület. A tábor idén kéthetes, a fiatalok a múlt héten dolgoztak már állatmenhelyen, és irtottak parlagfüvet a sárpentelei erdőben – magyarázza Erika.

A külföldi egyetemistákhoz a múlt héten általános, most pedig középiskolás magyar diákok csatlakoztak, akik a társaságban a nyelvet is gyakorolhatják. A szorgos csapat jutalma az ellátás mellett a kirándulás: az önkéntesek voltak már a Balatonnál, mennek a Velencei-tóhoz, és más programokat is szerveznek nekik, így egy kicsit országot látnak. Az Útilapu hálózat révén egyébként magyar fiataloknak is van lehetőségük önkéntes külföldi munkavégzésre, azzal együtt pedig a világ megismerésére.

2008. augusztus 14. · komi · Nincs hozzászólás
Címke: ,  · Kategória: Sajtó