Nem kell mérgekkel – van más megoldás

Cseppmentesen száradó üvegedények? Patyolat tiszta, kellemes viseletű ruhák? Kristálytiszta fürdőszoba? Minden háziasszony álma!  És mindez teljesen környezetbarát módon is megvalósítható mosószóda, szódabikarbóna, bórax, citromsav és ecet segítségével. Tegyen egy próbát, megéri!

Igényünk van arra, hogy tiszta, rendezett környezetben éljünk, legyen illatos, tiszta ruhánk…ez mindig is jellemezte családjaink nagy részét. Nem ajánlatos azonban erős vegyszereket (súrolószereket, fertőtlenítőt) használni ott, ahol ételeinket elkészítjük. Igaz csillogó lesz a mosogató, a tűzhely, de ezek a szerek ártanak nekünk, a szemünknek, bőrünknek, kikezdik a lefolyókat, erősen szennyezik a környezetünket. Mi a Gaja Egyesületnél sokakkal találkozunk, akik velünk együtt megunták már a klórszagot (és helyette inkább az ecetszagot választjákJ). Több visszatérő ügyfelünk kérésére gyűjtöttünk össze ízelítőül néhány tippet a környezetbarát takarításhoz.

Általános tisztításhoz használhatunk mosószódát, ez lúgos kémhatású, vízlágyító, zsíroldó por. 1 liter meleg vízben egy evőkanál oldott mosószóda a legzsírosabb tűzhelyet, a legkoszosabb ablakkeretet, csempét, linóleumot, PVC padlót is tisztává teszi. Ha edényekhez használjuk, az arány változik – 5 liter forró vízhez egy evőkanál mosószóda!  Eltávolítja az edényekről a zsiradékot, égett foltokat. Üvegedényeket, poharakat mosószódás mosogatás után ecetes vízzel kell öblíteni, különben foltosan száradnak. Természetesen a mosásnál is hatékony, a mosópor felét helyettesítheted vele, nem veszi ki a textíliák színét, minden puhább, tisztább lesz. Konyharuhákat, vagy erősen szennyezett, foltos, olajos ruhákat mosás előtt áztass mosószódás vízben legalább egy éjszakán át, utána már alacsony hőfokon is elég kimosni.

A citromsav vizes oldata gyenge, természetes sav. Használható vízkőtelenítéshez, pl. csaptelepek esetében – fél liter vízhez 1 evőkanál citromsavat javasolt! WC lefolyójának vízkőmentesítésére tökéletes a citromsav. Kb. 40 dkg citromsavat öntsünk a wc-be és hagyjuk pihenni 10 órán át! A mosogatón látható foltok citromsavba mártott vizes ronggyal eltávolíthatók. Vízforraló vízkőtelenítésére az ecet és a citromsav egyaránt hatékony.

A háztartásban fertőtlenítésre bóraxot használhatunk, amely enyhén lúgos, klór helyettesítő só. Jó szagtalanító hatással bír és hosszú távú hangyairtó. Szemetesláda tisztítására 30 g bórax, 30 g szódabikarbóna és fél citrom héjának keverékét öntsük fel forró vízzel! Hagyjuk egy-két órát állni, majd súroljuk kicsit át és öblítsük ki!

2011. december 5. · gaja · Nincs hozzászólás
Kategória: Sajtó