A Gaja Környezetvédő Egyesület Könyvtárának Katalógusa

A Gaja Környezetvédő Egyesület évek óta fejleszti házi zöldkönyvtárát. A választékban megtalálható számos környezetvédelemhez kapcsolódó szakirodalom, illetve olyan praktikákat tartalmazó könyv, amivel zöldebbé tudják tenni otthonukat. A könyvtár az ügyfélfogadási idő alatt érhető el és a könyvek kölcsönzése regisztráció után ingyenes.

A Gaja Környezetvédő Egyesület Könyvtárának katalógusának megtekintése

2011. augusztus 11. · gaja · Nincs hozzászólás
Címke: , , , ,  · Kategória: Hírek, Oktatás, Zöld Könyvtár

AZ IDŐJÁRÁS VÁLTOZÁSÁNAK HATÁSA ÉLŐVIZEINKRE

1750-től napjainkig bolygónk átlaghőmérséklete több mint 0,9 Celsius-fokot emelkedett, ebből 0,6 fok az utóbbi ötven év számlájára írható. Szakemberek a jövőre nézve ennél jóval radikálisabb változással számolnak. Az elkövetkező évtizedben éves szinten akár 0,1-0,2 Celsius-fokot is emelkedhet a Föld átlaghőmérséklete. Majdnem teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy a felmelegedés felgyorsulásáért az üvegházhatású gázok kibocsátásának folyamatos növekedése tehető felelőssé. Míg az ipari forradalom idején a légkörben lévő széndioxid-mennyiség 280 milliomod térfogatrész volt, addig napjainkra ez 379-re növekedett. Ha ez a jelenlegi ütemben folytatódik tovább, 2015-re a szén-dioxid légköri koncentrációja eléri a kritikusnak tartott 400 milliomod térfogatrészes szintet, és egyes modellek szerint ez akár 5 fokos átlaghőmérséklet-emelkedést is eredményezhet a mostanihoz képest.  Láthatjuk, hogy az eddigi 0,9 fokos hőmérséklet-emelkedés is milyen markáns hatással volt bolygónkra. A globális klímaváltozás nyilvánvaló. Igen valószínű, hogy a változást az üvegházgázok kibocsátásának az ipari forradalmat követő gyorsuló ütemű növekedése okozza. A kibocsátás a 21. században is folytatódik.

2011. március 19. · gaja · Nincs hozzászólás
Címke: , , , , , ,  · Kategória: Éghajlatváltozás