Játszótér felnőtteknek – Kapronca 2008

Az Európai Mobilitási Hét nemzeti koordinációjáért felelős Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium egynapos tanulmányi utat szervezett a Mobilitási Hét 2007. évi díjával kitüntetett Koprivnica városába, melyen a Gaja Egyesület képviseletében részt vettünk 2008. június 18-án.

A polgármesteri hivatal udvarán kb. 30 városi tulajdonban lévő kerékpár várta csoportunkat. Helena Hecimovic (prof.) nagy vezetésével (egy bringás rendőr kíséretében) körbetekertünk a belvárosban, megnéztük a biciklis szobrokat, melyeket az elmúlt pár évben állítottak fel. Közülük a legrégebbit Leonardo da Vinci tervezte 1510-ben, de csak a 19. század közepén, 1861-ben készítették az első biciklit, ami Pierre és Ernest Michaux nevéhez fűződik

A Városházán Mobilitási Hét Koprivnicán 2002-2008 címmel Helena Hecimovic koordinátor előadását hallgathattuk meg. Bemutatta azt a helyi összefogást, melynek eredménye városuk fejlődése. 2001. és 2005. között rengeteg bicikliút kiépítésére került sor, először a belváros úthálózata bővült, majd a környező települések összeköttetései is.(összesen 65 km, 7 év alatt!). 2002. évben saját kezdeményezésből 16 biciklit szereztek be, melyeknek sajnos elég hamar lábuk kelt. 2004-ben már 50 biciklivel gazdálkodtak, 2005. évben pedig szponzorok segítségével már 250 db biciklit sikerült beszerezni. Ekkor adományoztak a kisebbségben élőknek, illetve a szociálisan rászorulóknak, továbbá a gimnázium és a helyi uszoda is kapott belőlük jelentős számban.

A város legnagyobb általános iskoláját látogattuk meg. A gyermekek Mobilitási hetes pólókban énekszóval fogadták a delegációnkat. A 6. és a 4. osztályban a tanulók röviden bemutatták, hogyan vettek részt lelkesen és tevékenyen a Mobilitási Hét programjain és a szervezés folyamatában. Bemutattak osztályonként egy-egy táblát, melyre felírták a neveket, s rajta egy lábfejjel vagy kerékkel jelölték, hogy ki hány km utat tett meg a hét során.

Meglátogattuk a Cerine uszodát, ahol ebéd és kötetlen eszmecsere folyt, de sajnos a betervezett fürdőzésre már nem volt lehetőségünk. Az uszoda és környéke egyébként rendkívül szép, és az egyik közeli utca megnyerte a Legrendezettebb Út díjat is.

Az ebédet követően a helyi szennyvíztisztító telepet tekintettük meg. A víz tisztítása biológiai folyamattal történik. Egy jó nagy medencényi víz kb. 4 és 12 óra alatt tisztul meg úgy, hogy időnként alulról oxigénnel felkeverik.

A nap végén az idősek játszóterére értünk, ahol mindenki felfrissülhetett egy kis mozgástól. Ez a játszótér minden résztvevő fantáziáját, s izmait is megmozgatta. Jó lenne, ha hasonlókkal találkozhatnánk magyarországi városainkban is.

Tekintsék meg a fotógalériában az eseményről készült képeket >>

2008. június 18. · komi · Nincs hozzászólás
Címke:  · Kategória: Hírek