Lezárták a vízeresztő zsilipet a Velencei-tónál, a Balaton vizét még csapolják

Lezárta a dinnyési zsilipet, s ezzel megszüntette hétfőn a Velencei-tó vízeresztését a Közép-dunántúli Környezetvédelmi- és Vízügyi Igazgatóság; a Balatonnál viszont mindaddig fenntartják a vízeresztést, míg a tó vízszintje a szabályozási szint alá nem csökken – közölte az igazgatóság vezetője

Csonki István igazgató közleménye szerint a dinnyési zsilip lezárásával egy időben lezárták a zámolyi és a pátkai tározótó zsilipjét is. A csapadékos időjárás következményeként keletkezett víztöbblet leeresztése mindkét tónál tavaly májusban kezdődött.

A Velencei-tónál a vizet befogadó Nádor-csatorna, illetve a Sió vízrendszer belvízi állapotától függően, megszakításokkal és változó intenzitással mostanáig tartott, a Balatonnál pedig még mindig tart.

A Velencei-tóból a jelenlegi 152 centiméteres, optimális vízállás eléréséhez 32,8 millió köbméternyi, 135 centiméteres vízoszlopnak megfelelő mennyiségű víz folyt el. A hatalmas víztömeg 79 százaléka tavaly szeptember 17-e után hagyta el a tavat.

A Balaton vízállását a vízgyűjtőjén keletkezett víztöbblet miatt tavaly májustól a szabályozási szintet meghaladó vízállás jellemzi. Annak ellenére, hogy a múlt évben 505 millió köbméternyi (86 centiméteres vízoszlopnak megfelelő) víztömeget eresztettek le a tóból, a vízállás ma is 124 centiméter, 14 centiméterrel haladja meg a szabályozási maximumot.

A vízeresztést másodpercenként 50 köbméteres hozammal mindaddig fenn kell tartani, míg a tó vízszintje a szabályozási szint alá nem csökken – közölte az igazgatóság vezetője.

2011. január 11. · gaja · Nincs hozzászólás
Címke:  · Kategória: Hírek