Negyedéves beszámoló

A Gaja Környezetvédő Egyesület tanácsadó irodáját az alábbi problémával kereste fel egy ügyfél.

Egy székesfehérvári személy érdeklődött a helyes komposztálásról illetve a feleslegessé vált kerti hulladékok égetéséről.

Lehet e égetni kerti hulladékot? Mit lehet komposztálni? Mit nem? Mi a helyes eljárása komposztálással kapcsolatban?

Égetni csak a tűzvédelmi szabályok betartása mellett a jelenleg hatályos 9/2008 ( II.22.) ÖTM rendelet alapján lehet, amely kimondja: vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete, és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad.

Az egészséges, kórokozóktól és kártevőktől mentes zöld javakat elsősorban helyben történő komposztálással ajánlott hasznosítani és talajjavító anyagként felhasználni. Égetéssel azon anyagok semmisíthetők meg, melyek komposztálásra, újrafelhasználásra alkalmatlanok, illetve ha a komposztálásra nincs semmilyen mód vagy lehetőség.

Komposztálható anyagok:

A konyhából és a háztartásból (a háztartási hulladék jelentős mennyiségben (kb. 30%) tartalmaz szerves anyagokat): a zöldségtisztítás hulladékai: – krumpli-és gyümölcshéj, káposzta és salátalevél, a tojáshéj, kávé és a teazacc, elhervadt virág, a szobanövények elhervadt levelei, a fahamu, faforgács, a növényevő kisállatok ürüléke a forgácsalommal együtt, toll, szőr, a természetes alapanyagok, gyapjú, pamut, lenvászon maradék stb.

A kertből: kerti gyomok lehetőleg virágzás előtt, a lomb, tűlevél szalma az összeaprított ágak, gallyak, az elszáradt egynyári virágok, palánták, lehullott gyümölcsök stb.

Komposztálás módja:

Alulra laza szálas hulladékot tegyünk, erre kb. 20 cm vastag réteget. Szórjunk rá néhány lapát földet, majd újra rétegezzük rá a szerves anyagokat. Az aprított, kevert szerves hulladékot így rétegezzük a komposztra, amíg el nem éri az 1 m-es magasságot. Ez a méret a legalkalmasabb arra, hogy a komposztot lezárjuk és az új komposzt-halmot készítsünk. A lezáráshoz néhány cm vastag földet, száraz füvet vagy lombot használunk. Időnként meglocsoljuk, hogy ne száradjon ki. Ha komposzthalmunk fölött muslincák kezdenek el körözni, annak oka a komposztban lévő gyümölcs cukortartalma. Ilyenkor célszerű kőport vagy földet teríteni a halom tetejére. Lehetőleg félárnyékos, sík területen komposztáljunk. A hulladék összetételétől függően 5-6 hónap után talajjavításra alkalmas anyagot nyerhetünk, 8-10 hónap után pedig közvetlenül talajként felhasználható, érett komposztot állíthatunk elő.

Gárdonyi László

Környezeti tanácsadó

2011. december 6. · gaja · Nincs hozzászólás
Kategória: Hírek