Fenyőfa akár több éven keresztül

Magas legyen, vagy alacsony? Ezüst vagy luc? Tömött vagy inkább könnyed? Ezek a szempontok ismertek mindenki előtt, aki a fenyőfavásárlás feladatával szembesül. Tudatosak lehetünk azonban abban is, hogy konténeres fát válasszunk a kivágott helyett. Így ugyanis akár több évig is szolgálhat ünnepünk fényeként egy szép fa, mely később kertünk dísze is lehet – hívja fel a figyelmet a konténeres fenyőfák választására a Gaja Egyesület.

A Karácsony elengedhetetlen kelléke a fenyőfa. Ezt megszoktuk, mindannyiunk számára fontos, hogy szép zöld lombjával, illatával szobánkba hozza a meghittség pillanatait. A tél derekán így sok fenyőfa kerül az ünnepi pompából az utcára, majd jobb esetben komposztálják, elégetik őket. Pedig lehetne ünnepünk fénye akár többször is a Karácsony főszereplője! Konténeres, gyökeres fa választása esetén ugyanis kedvelt növényünk tavasszal ismét szépen fejlődhet, zöldítheti udvarunkat, kertünket.

A gyökeres fenyőfák gondozása azonban kulcskérdés. A szobában való díszítésig – ill. az ünnepek utáni „lebontást” követően – tartsuk fánkat szabadban (pl. erkélyen), vagy fűtetlen, hűvös helyiségben. Ünnepek idején törekedjünk arra, hogy a kályhától, vagy fűtőtesttől a lehető legtávolabb helyezkedjen el. Megfelelő nedvességtartalomra is szüksége van egy élő fának, így három naponta kevés vízzel (1.5-2 dl) érdemes meglocsolnunk, figyelve arra, hogy ne álljon vízben. Emellett biztosítsunk állandó nedves környezetet számára: permetezzük ágait, vagy párologtatóval növeljük a levegő nedvességtartalmát.

Vigyázzunk a fa épségére is, hiszen éppolyan törékeny, mind minden más élőlény! A tavasz közeledtével fontossá válik annak átültetése vagy a kiültetése.

Egy 1 méteres fa esetén legalább 60 X 60 X 60 cm-es ültető edény vagy gödör szükséges. A gödör aljába tegyünk komposztált marhatrágyát, humuszt vagy tőzeget, majd úgy helyezzük be a fát, hogy a gyökérnyak a felszínnel egy szintben legyen. Ültetést követően a fát alaposan meg kell öntözni és fenyőkéreggel, vagy lombbal érdemes takarni a talajt körülötte. Nagy nyári hőség esetén a rendszeres locsolás nagyban segítheti a fa túlélési esélyeit. Ezekre figyelve az Ön fenyőfája még sok esztendőn át élhet és lehet az ünnep éke.

2011. december 12. · gaja · Nincs hozzászólás
Kategória: Hírek