Tájsebészet 2011

A Hulladék Munkaszövetség (a Gaja Környezetvédő Egyesület is részt vett a tervezésben) 2001. április 22.-én hirdette meg első ízben Tájsebészet elnevezéssel országos programját az illegális hulladéklerakók és az illegális hulladéklerakás okozta környezetvédelmi és társadalmi problémák kezelése érdekében.

Az iskolai csoportok, helyi közösségek, civil szervezetek számára meghirdetett programban 2001-től 2009-ig összesen mintegy 700 csoport vett részt. Az általuk feltárt illegális hulladéklerakók száma közel 4000, a felszámolt lerakóké 1000 felett volt.

Környezetvédelmi területen hasonlóan nagy tömegeket megmozgató, a köztisztasági kultúránkat előtérbe helyező megmozdulásra a magyar zöld mozgalom történetében még nem volt példa!

A munkába bevont településeken érezhető morális és kulturális változás következett be a hulladékkezelés gyakorlatában, a megtisztított területeken közparkok, játszóterek, sportpályák létesültek, valamint helyi rendeletek is születtek az illegális hulladéklerakás megakadályozására. A csoportok – sokszor önkormányzati segítséggel – őrjáratokat szerveztek és szerveznek a megtisztított területek sorsának nyomon követése érdekében.

A program fontos környezeti nevelési szerepet is betöltött: a kampányba bekapcsolódó oktatási intézmények tanulói szembesültek a hazai környezeti kultúra hiányosságaival és a megoldások keresése közben elindultak a környezettudatosabb életvitel felé vezető úton.

A kampányt országos szinten 2006-ot követően már nem hirdették meg, de Fejér megyében a Gaja Környezetvédő Egyesület felhívásaira minden évben tucatnál több, önkéntesekből álló csapat veszi fel a küzdelmet a tájsebek begyógyításáért. Ezekből a spontán szerveződésekből több helyen bejegyzett civilszervezetek is alakultak, amelyek már a lakossági érdekek képviseletét, önálló programok kidolgozását is megvalósították.

A legutóbbi évek jellegzetessége, új színfoltja, hogy hatalmas szerepet vállaltak a hajléktalanok az erdőrészek, lakóhelyük közelének megtisztításában, és a társadalmi felelősségvállalás vállalati szinten is megmutatkozott.

Az Alcoa Alapítvány és a Denso gyártó Magyarország Kft. a felszámolási munkákban, jutalmak vásárlásában, a Depónia Kft. a hulladék-elhelyezési és szállítási költségek támogatásában vállaltak jelentős szerepet.

2011. adatai:

Közösség, csapat: 25

Résztvevők (önkéntesek) száma: 1578 fő

Felszámolt mennyiség: 370 köbméter

2012. március 2. · gaja · Nincs hozzászólás
Kategória: Hírek, TÁJSEBÉSZET