Tájsebészet 2012.

2013. január 29-én a 2012-es esztendő Tájsebészet projektjében részt vevő közösségek képviselőit hívtuk meg a Hiemer-házba. Oklevéllel, valamint környezetbarát ajándékokkal, könyvekkel kedveskedtünk nekik munkájukért.

24 közösség, mintegy 1500 fő, több mint 280 m3 hulladékot számolt fel a 2012-es tájsebészet akcióban.

A Hulladék Munkaszövetség (a Gaja Környezetvédő Egyesület is részt vett a tervezésben) 2001. április 22.-én hirdette meg első ízben Tájsebészet elnevezéssel országos programját az illegális hulladéklerakók és az illegális hulladéklerakás okozta környezetvédelmi és társadalmi problémák kezelése érdekében.

A Gaja Környezetvédő Egyesület felhívásaira minden évben tucatnál több, önkéntesekből álló csapat veszi fel a küzdelmet a tájsebek begyógyításáért. Ezekből a spontán szerveződésekből több helyen bejegyzett civilszervezetek is alakultak, amelyek már a lakossági érdekek képviseletét, önálló programok kidolgozását is megvalósították.

A legutóbbi évek jellegzetessége, új színfoltja, hogy hatalmas szerepet vállaltak a hajléktalanok az erdőrészek, lakóhelyük közelének megtisztításában, és a társadalmi felelősségvállalás vállalati szinten is megmutatkozott.

A Denso gyártó Magyarország Kft. a felszámolási munkákban, jutalmak vásárlásában, a Depónia Kft. a hulladék-elhelyezési és szállítási költségek támogatásában vállaltak jelentős szerepet. A Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Együttműködési Alap, Székesfehérvár MJV. Önkormányzata a szervezési, felszámolási, értékelési munkálatokat segítette. A fehérvári önkormányzat részéről Róth Péter alpolgármester, Viza Attila környezetvédelmi tanácsnok és Deák Lajosné képviselő volt ott a Díjátadón.

Ha kiszámoljuk, hogy egy köbméter hulladék, különböző helyekről történő összegyűjtése, konténerbe, tehergépkocsira felrakása, szállítása, legális elhelyezésének költségei 10-15 ezer forintot is kitehetnek, megbecsülhető, hogy az önkéntes közösségek munkája 2012-ben az 3-4 millió forintos értéket is elérheti.

Ez úton is köszönjük munkátok!

2013. január 31. · gaja · Nincs hozzászólás
Kategória: Hírek, TÁJSEBÉSZET