Szfv-i Napilap: Közös munkával tűnnek el az illegális szemétlerakók

Megjelenés dátuma: 2008. július 10.
Szerző: http://www.szekesfehervarinapilap.hu/

Székesfehérvár Önkormányzata a Gaja Környezetvédő Egyesülettel közösen nyújtott bepályázatot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kiírására, ami az illegális hulladéklerakók felszámolását ösztönzi – írja a hír6.hu.

A pályázattal közel 3,5 millió forint támogatást sikerült elnyerni, ami 870 ezer forint önerővel egészül ki. A program keretében hat helyszínen kerül sor illegális hulladéklerakók felszámolására és fontos cél a területek utógondozása is. Székesfehérvár Felelősségi Programjához kapcsolódva felvállalták a pályázati partnerek a szemléletformálást és a környezettudatosabb magatartás népszerűsítését.

Székesfehérvár Önkormányzata ezév februárjában indította útjára a Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Programot, hogy megóvják a közösen megteremtett értékeket és többet törődjenek a környezetükkel. A legfőbb cél, hogy minden kezdeményezést magánszemélyek, vállalatok, civil szervezetek, oktatási intézmények bevonásával együtt végezzenek el.

A megfogalmazott program jól illeszkedik a környezetvédelmi szaktárca pályázatához, ami a közterületen található illegálisan lerakott hulladékok eltűntetését, valamint az ismétlődő lerakások megakadályozását célozza meg, szemléletformáló neveléssel.

A székesfehérvári pályázat 3,427 millió forint támogatásban részesült, ami 870 ezer forint önerővel egészül ki. A pályázat érdekessége, hogy nemcsak pénzbeli önerőt fogadtak el a kiírók, hanem természetbeni önerővel is tudtak számolni a pályázók. Ezzel a lehetőséggel Székesfehérvár is élt, a természetbeni önerő mértéke 370 ezer forintot tesz ki.

Az elnyert támogatás révén megvalósuló programban hat helyszín szerepel:

811-es főútról nyíló bekötőút (kb.: 70 m3),
Régi 70-es útnál (Budai kaputól Dinnyés felé vezető út mellett) (kb.: 12 m3),
Murva bánya bejáratánál (30 m3),
Vermek útja (25 m3),
Alba Innovációs park egy részén (320 m3),
Róka fasor, Gólya dűlő mentén (35 m3).

Ez 492 köbméter szemét eltakarítását jelenti. A kevésbé forgalmas helyszíneken fellehető illegális hulladéklerakóknál főként építési-bontási, kevert települési hulladék, illetve zöld hulladék található. A lerakók felszámolása során a hulladékok a Székesfehérvár-Csala Pénzverővölgyi Regionális Hulladékkezelő Központba kerülnek.

Felszámolás, szemléletváltás

Az érintett területek utógondozása is szerepel a programban. A megtisztított helyszínek ellenőrzésébe a Környezetvédelmi és Kommunális Irodát, a Városgondnokságot, a Gaja Környezetvédő Egyesületet, valamint a sajtó közreműködésével Székesfehérvár lakosságát is szeretnék bevonni. A későbbi hatósági munka megkönnyítésére GPS beszerzésére is lehetőség nyílt a pályázat elnyerése révén.

A Program az illegális hulladéklerakók felszámolásán túl a szemléletformálásra is hangsúlyt fektet. A Gaja Környezetvédő Egyesület iskolai előadásokat tart a komposztálás és a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére. A civil szervezet szakemberei a hulladékok keletkezésének megelőzésére, illetve a hulladékok megfelelő elhelyezésére és a környezettudatos magatartás fontosságára hívják fel az iskolások figyelmét. Komposztálási útmutatót jelentetnek meg, ami a programban résztvevőknek ad iránymutatást és az iskolai előadások során is hasznos szemléltető eszköz lesz. A rendezvényeken, iskolai előadásokon vászontáskákat osztanak ki a szervezők, ezzel is ösztönözve a műanyag zacskók használatának visszaszorítását.

Folyamatos, hosszú éveken át tartó kampánysorozat indult, ami média megjelenéseken, saját internetes felületen, írásos anyagokon keresztül hívja fel az itt élők figyelmét a környezet, a lakóhely és az egészség megóvásának fontosságára.

2008. július 10. · komi · Nincs hozzászólás
Címke: , ,  · Kategória: Sajtó