FMH: Nád alól és kő alól

Megjelenés dátuma: 2009. 10. 03.
Szerző: Kocsis Noémi

Mint A fizetős strandtól félszáz méterre szállítanak és rakodnak le a Székesfehérvár – Tárnok vasútvonal rekonstrukciójából származó építési törmeléket: ezt egy velencei önkormányzati képviselő szellőztette meg szeptember utolsó napjaiban az egyik hírtelevízióban. Mint akkor nyilatkozta, az itt megforduló soktonnás teherautók a nádast teljesen letarolták, a tóparttól 40 méterre betonoszlop-darabok és 30-40 kilós kövek kerültek a talajba – oda, ahol három héttel korábban még nádas volt. Füri Mihály képviselő két nappal későbbi megkeresésünkre már úgy nyilatkozott, okafogyottá vált az ügy, a területről ugyanis a köves földet addigra szinte teljesen elszállította a lerakodást is végző vállalkozó. A polgármesteri hivatalban Papp Gyula Gábor jegyző elmondta, ők eredetileg földlerakásra adtak engedélyt a valamikori zagyterületen, melynek kitűzött hasznosítása amúgy is a feltöltés volt.

– A szeptemberben kiadott engedélyt követően egy ideig valóban föld került a területre, majd a közterületeseink jelezték, hogy ettől eltérő anyag került oda – mondja a jegyző.

A hivatal visszavonta az engedélyt, mondván, addig nem is állnak szóba a MÁV-val, míg a kifogásolt anyag – vasúti talpfa alatti kőanyag, (bazaltzúzalék), geotextil – a területen van. Papp Gyula szerint üdvözlendő, hogy ilyen hamar eleget is tettek kérésüknek, a teherautók szerdán térültek-fordultak, a maradékot tegnap vitték el egy közeli köves telephelyre. Az anyag egy része azonban a területen, magában a talajban maradt, nehéz lenne kitermelni a ráhordott föld miatt.

Ide a rendezési terv szerint építési telkeket alakíttat majd ki az önkormányzat, a területfeltöltés pedig harminc éve folyik már. A nád itt nem védett kategóriájú – mondta el Oláhné Surányi Ágnes polgármester, akinek elvittünk egy adagot a talajból kihúzigált geotextilből és a kődarabokból.

Ezt egyébként megmutattuk környezetvédelemmel foglalkozó szakembernek is. Varga Gábor elmondta: nem környezetszennyező a kő-föld keverék elhelyezése, ám a beton és a bazaltkő nem való ide, illetve előbbi csak darálékként.

Bár ez pénz, paripa, fegyver az önkormányzati büdzséből, de gyakrabban ellenőrzik majd a hasonló munkálatokat, mondja a jegyző.

2009. október 3. · komi · Nincs hozzászólás
Címke: ,  · Kategória: Sajtó