Szépítő tájsebészet – búcsú 243 köbméter szeméttől!

Székesfehérvár – Befejeződött a tavalyi tájsebészeti program. A szervezők megköszönték a résztvevők munkáját. Az oklevél mellé beharangozó járt, az idén is szükség lesz rájuk.

Majdnem azzal  kezdtem, hogy nincs olyan ember,  aki jó szemmel nézné a közutak mellé lepakolt szemetet, az út mellé kidobott használt mosógépet, matracot és sorolhatnánk a csúfító tárgyakat, a szeméthegyeket. Van olyan, mégpedig az, aki  a hulladéklerakók helyett  az árokpartra dobja ki hazafelé menet a szemetet. Országos akció volt az  illegális hulladéklerakók feltérképezése, felszámolása, évtizeddel ezelőtt kezdődött a program. A Gaja Környezetvédő Egyesület folytatta a kutatást, a hulladékgyűjtést. Egyrészt azért, mert az egyesület természetéből adódik, hogy védik, óvják a  környezetünket, szervezik  az önkénteseket, akik tagként, civilként hajlandók tenni  a rendért, a közeli erdők, útmenték  tisztaságáért. Csütörtökön, a városházán Gárdonyi László, az egyesület képviseletében,  Viza Attila, a városháza környezetvédelmi  tanácsnokaként köszönte meg a 22 csapat munkáját.

Tavaly több mint ezer ember dolgozott a pentelei erdőben, a Gaja mellett, saját települése környékén – így Kőszárhegyen, Vértesacsán,  Sárkeresztesen, Iszkaszentgyörgyön, Csóron, Sárszentmihályon,  Szabadbattyánban -,  tavak környékét tették rendbe a horgászok, a halőrök, és a fehérvári Kríziskezelő Központ  hajléktalan lakói közül is többen tették hasznossá magukat.  Óvónők a fehérvári Püspök-kertvárosból, a Gáspár Attila Zöld Kerekasztal Egyesület tagjai,  az öreghegyiek,  a kutyabarátok, a megyei civil szervezet  és a Szeretet-Híd református gyülekezet tagjai is nekiláttak a hulladékgyűjtésnek.     A nemes munkát támogatta az Alcoa Alapítvány, a Denso, a Depónia. A felszámolt 243 köbméternyi szemetet sikerült kedvezményesen elhelyezni  a hulladéklerakóban. Az elvégzett munkák értéke meghaladja a 3 millió forintot, de értéke ennél  sokkal jelentősebb!

2011. január 20. · gaja · Nincs hozzászólás
Címke:  · Kategória: Sajtó, TÁJSEBÉSZET