Az Alcoa energiahatékonysági program eredményei

Az Alcoa Foundation támogatásával az energiahatékonysági mintaprojektünkben 32 háztartás vett részt. A résztvevők 88%-a csökkentette ökológiai lábnyomát 10%-kal. Az átlagos ökolábnyomcsökkenés az egész projektre számolva 32%. Voltak olyan vállat megtakarítási értékeink, melyeket nem sikerült elérni, és voltak olyanok, melyet túlteljesítettünk. A szén-dioxid -és vízmegtakarítás a tervezettnél kevesebb lett.

A vízmegtakarítás a nyári hőségnek tudható be, soha nem volt még ilyen forró nyarunk (hetekig tartó kánikula, sokszor 40 fokot meghaladó hőséggel), s ez a vízfogyasztásra is jelentős hatással volt. Az emberek sokkal többet zuhanyoztak/ fürödtek (akár napi 4-5-ször), sokkal többet mostak, és öntözésre is több vizet használtak. Vízmegtakarítási eszközünk, az aerátor  nem terjedt ki ennek mérséklésére. Mindezek ellenére a tavalyi évhez képest a projektben résztvevők összesen 35 m3-nyi vizet takarítottak meg.

Sajnos kevesebben használnak kerékpárt, mint amennyit a projekt kezdetén reméltünk. Azok, akik a projekt során használtak kerékpárt, évente átlagosan 900 km-t tekertek. Ha minden résztvevő csak az átlag felét teljesítette volna, elértük volna a kiűzött 7 tonnás szén dioxid megtakarítási célértéket. A tavalyi évhez képest, a csökkent autóhasználatnak, a csökkentett gázfűtésnek, és a projekt időszaka alatti kerékpározásnak köszönhetően így is megtakarítottunk 4,3 tonna CO2-t!

Hulladék megtakarításunk a tervezettnél jóval magasabb lett, a komposztkeretek iránti nagy igénynek köszönhetően. A program keretében 13 komposztkeretet osztottunk ki, s ezáltal több, mint 13 tonnányi zöld hulladékkal csökkentettük a lerakásra kerülő hulladékmennyiséget.

Összességében elmondható, hogy a projekt sikeresen zárult, s megmutattuk, hogy kis beruházással és odafigyeléssel sokat takaríthatunk meg.

A projekt eredményeit bemutató táblázatok, és  az energiafogyasztások alakulását bemutató grafikonok alábbiakban láthatóak.

The results of the project

There were 32 participant in this project. 88 % of these households have been decreased their

ecological footprint at least with 10%. The average saving of the ecological footprint in the

whole project is 32%. There were results which are over fulfilled, like the saving of non aluminium waste, but there were results which are not reached, like the carbon dioxide and water saving. There was a high need for the compost frames, we could provided two more than the planned quantity. Therefore the waste saving was increased. The carbon dioxide saving was fewer, because there were participants in our project, who did absolutely not used bicycles. That participants who used bicycles have been ridden 900 km in average during the project. If every participants would perform this average ( or at least the half of it), we would reach the goal of the saving.

The water saving was far underperformed because of the weather. We had an extremely hot summer, with five heat waves in Hungary. There was more than 40 degree over weeks, and this increased the water consumption greatly. The heat had a large effect on the washing, bathing/showering ( 3-5 times a day) and on the irrigating at some places. Our water saving equipments (aerator) did not extent these kind of using (washing, irrigating).

In totally can be said the this project was closed with success. We could show that the small invesments and awareness have a large effect on energy saving in our household. The tables and grapgh about the energy saving can be found in the followings.

2015. november 22. · gaja · Nincs hozzászólás
Kategória: Alcoa 2014