Erősödő légszennyezettség

A jövő héten változékony idő lesz, többször csapadékkal, megélénkülő széllel, ez pedig nem kedvez a légszennyező anyagok „feldúsulásának” – mondta Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelző meteorológusa.

A hét elején és közepén anticiklon alakította Magyarország időjárását, csendes, nyugodt idő volt, kevés felhővel, ezért az ország több pontján is megnőtt a levegőben a szálló por koncentrációja. (Csütörtökön Budapesten és az ország más nagyvárosaiban is szinte mindenhol meghaladta az egészségügyi küszöbértéket a szálló por koncentrációja, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán és Pécsett a 200 százalékot, vagyis a határérték kétszeresét is meghaladta a 24 órás átlag érték.)
Mostanra azonban az ország északi részén már nyugatias-délnyugatias irányból megélénkült a légmozgás, ez pedig érezhetően javította a levegő minőségét is – jegyezte meg Csonka Tamás.
A jövő héten változékony idő lesz, többször csapadékkal, megélénkülő széllel. Eleinte enyhe levegő érkezik az ország felé, ami csütörtökön északias áramlássá változik. Akkor hidegebb levegő áramlik be a Kárpát-medencébe, ezek a légköri viszonyok pedig már nem kedveznek majd a légszennyező anyagok „feldúsulásának” – tette hozzá.

2010. november 8. · gaja · Nincs hozzászólás
Kategória: Hírek