A komposztálás mesterei lettek

Székesfehérvár, Iszkaszentgyörgy – Szeptemberben indult a Gaja Környezetvédő Egyesület komposztálási programja. Már most sikeresnek mondható, s folyamatos az érdeklődés.

A három kiszemelt területen összesen 210 családot vontak be a programba. A létszám hamar összejött, s már most is lennének újabb jelentkezők. Minden család kapott egy bútorként már nem hasznosítható tölgyfa és egy újrahasznosított műanyag komposztkeretet (egy köbmétereseket), a közösen használható elektromos ágaprító pedig körbejár. Induláskor mindenkinek részt kellett vennie egy pár órás képzésen; további gyakorlati kérdésekkel a komposztmesterhez fordulhattak.

Iszkaszentgyörgyön a helyi környezetvédő egyesület (ITKE) karolta fel a kezdeményezést, s mint titkáruk, Szántóné Bányai Szilvia elmondta, maguk is meglepődtek a komposztálás közösségépítő, generációkat egymáshoz közelítő hasznán, de tény: nem csak a fiatal, gyermekes családok, de az idősebbek, a nyugdíjasklub olykor egyedülálló tagjai is jelentkeztek keretekért, s felállították kertjükben azokat. A tavaszias novemberben igencsak beindult a komposztérés, a hőmérőt beledugva 40-60 fokot is lehet mérni. Ezekre a kertekre lesz talajjavító, s tavaszra talán az is kiderül, megvalósult-e az eredeti célkitűzés, a háztartási hulladékmennyiség csökkenése.

Kováts Barnabásék feketehegyi háza mögött hamarosan kész az üvegház, mellette pedig már két hónapja ott működik a fa komposztkeret. Korábban is volt, s ahogy átnézünk a szomszéd kertekbe, itt is, ott is látunk hasonlót. Judit, a háziasszony azt mondja, a szelektív gyűjtéssel és a komposztkészítéssel itt meg lehetett fogni az embereket, több szomszédjuk is kedvet kapott, sőt nem egy új jelentkezőről tudnak, aki a későbbiekben csatlakozna. A székesfehérvári Gaja Környezetvédő Egyesület a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával szeptembertől komposztálás mintaprojektet indított – kifejezetten a tipikus középcsaládot kiszolgáló nagyságú kertes háztartásokra tekintettel – a város Feketehegy, illetve Szárazrét területein, továbbá Iszkaszentgyörgyön. Az egyesület célja a kezdeményezéssel az volt, hogy az emberekben tudatosítsa, a komposztálással jelentősen csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége.

2010. november 11. · gaja · Nincs hozzászólás
Címke: ,  · Kategória: Hírek