Zöld suli konferencia a Ne vásárolj semmit! nap jegyében; 2017.11.23.

Zöld Suli konferencia a Ne vásárolj semmit! nap alkalmából

2017. november 23-án csütörtökön szervezte a Gaja Környezetvédő Egyesület a Zöld suli konferenciát a Ne vásárolj semmit! naphoz kapcsolódóan a Kossuth Lajos Általános Iskolában. A kiemelt témakörök a tudatos vásárlás, a keletkező hulladékok mennyiségének csökkentése, a méltányos kereskedelem, az újrahasználat, az újrahasznosítás, az ökológiai lábnyom-számítás voltak.
A rendezvény a „Túrózsáki út mellett szabadidőpark és sétány kialakítása” c. projekt környezetvédelmi, szemléletformálási kísérőprogramjaként valósult meg.
Östör Annamária, a terület önkormányzati képviselője, egészségügyi és sporttanácsnok köszöntőjében felhívta a figyelmet a globális környezeti gondokra, a klímaváltozásra, a nemzetközi és helyi lépések szükségességére. A szelektív hulladékgyűjtés, az egészséges lakókörnyezetre figyelés, a közösségi kertek fejlesztése, a városrészi sportközpontok létrehozása mind ezeket szolgálják.

Varga Gábor, a Gaja Egyesület elnöke a vásárlási szokásaink megváltoztatására, a keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére, az indokolatlan „beszerzések” visszafogására, a világ erőforrásainak végességére hívta fel a figyelmet. Kiemelte a nap környezetvédelmi jelentőségét, saját felelősségünket a vásárlási döntéseink meghozatalában, és azt, hogyan álljunk ellen a fogyasztói társadalom reklámjai által gerjesztett vásárlási csábításoknak.

Újszászi Györgyi, a Védegylet főtitkára a Fair Trade, azaz a méltányos kereskedelem megismertetése köré építette fel előadását. Ennek szemléltetéseképp két rövidfilmet is vetített. A résztvevők szembesülhettek a világ számos pontján jelenlévő szegénységgel, a gyermekmunkával, a nyomornegyedekkel, a mobiltelefonok előállítása okozta környezeti gondokkal. Fontos cél, hogy a mai ember által nélkülözhetetlennek tűnő termékek minél nagyobb mennyiségben visszaforgatásra kerüljenek. Másik cél pedig, hogy a harmadik világban dolgozók méltányos körülmények között végezhessék munkájukat, a megtermelt javak minél nagyobb hányada kerüljön vissza a terméket ténylegesen előállítók kezébe.

Az előadásokat interaktív foglalkozások követték, ahol a diákok használt tárgyakból (pl. macskaeledeles konzervdobozokból, tápszeres üvegekből) praktikus eszközöket, társasjátékokat, dekorációs eszközöket állítottak elő szakmai segítséggel.
Ez idő alatt a megjelent kísérők, pedagógusok a Kossuth Lajos Általános Iskola – Örökös Ökoiskola – környezetvédelmi, szakmai tevékenységét ismerhették meg.

A diákok, tanárok mellett a helyi nyugdíjas egyesület tagjai és más érdeklődők is részt vettek.

A nap ki nem mondott célja, hogy a majd’ mindenkit megszédítő „Fekete Péntek”-nek keresztelt vásárlási csábításnak van ellenpólusa, vásárlási döntéseinknek ára van, még ha a mai napon ezek nem is kézzelfoghatóak.

2017. november 24. · gaja · Nincs hozzászólás
Kategória: Hírek