7 nap: Táborozni jó! Vakáció! – de hol? (részlet a cikkből)

Megjelenés dátuma: 2008. június 14.
Szerző: HOCK TAMÁS

Hetedik alkalommal rendezik meg idén Székesfehérváron az Útilapu tábort augusztus 3-a és 17-e között. Az Útilapu Hálózat a Service Civil International humanitárius célú, önkéntes munkát szervező nemzetközi egyesület magyarországi tagszervezete. Az 1920-baSzékesfehérvár Önkormányzata a Gaja Környezetvédő Egyesülettel közösen nyújtott be pályázatot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kiírására, ami az illegális hulladéklerakók felszámolását ösztönzi – írja a Hír6.hu.nkéntes munkát végeznek.

Fontos szempont, hogy a jelentkezők érezzék munkájuk fontosságát, lássák, hogy egy-egy rászoruló közösségnek nyújtanak segítséget, vagy a környezet megóvása érdekében tevékenykednek. Eközben maguk is baráti közösséggé válnak. Személyes tapasztalataik hozzájárulhatnak egy objektív kép kialakításához, a nemzetek közötti ellentétek, előítéletek enyhítéséhez. A Magyarországon évente megrendezett 4-5 tábor egyik helyszíne Székesfehérvár, 2002 óta, a Gaja Egyesület szervezésében.

Az elmúlt években holland, német, svájci, ukrán, cseh, olasz, francia, német, szlovák, lengyel, és görög fiatalokat láttak vendégül. Ők megismerték a város és környékének kulturális és természeti értékeit, és napi 4-5 Óra önkéntes munkát végeztek a Sóstó Természetvédelmi Területen és a HEROSZ állatmenhelyén. Hozzájuk csatlakoztak a jelentkező fehérvári diákok, akik részt vettek a munkában, barátságokat kötöttek, s az iskolában tanult idegen nyelvet is gyakorolták. A tábor hivatalos nyelve az angol. Idén augusztus 3-a és 17-e között 8 külföldi önkéntest fogadnak, akikhez az első héten általános, a második héten pedig középiskolás diákok csatlakozhatnak. A táborokban hétfűtől csütörtökig dolgoznak a résztvevők, pénteken pedig kirándulás lesz.

Az érdeklődők a vajger@t-online.hu címen jelentkezhetnek, és kaphatnak bővebb információt.

2008. június 14. · komi · Nincs hozzászólás
Címke: ,  · Kategória: Sajtó