Kötháló: A Gaja Egyesület zöldítette a gyereknapot

Megjelenés dátuma: 2009. június 10. szerda
Szerző: Kötháló

Mint minden évben, május utolsó vasárnapján is a gyermekeket ünnepelték Székesfehérváron, a Bregyó közi Sportcentrumban. A már ismert ökológiai lábnyomszámítás mellett a környezetvédő szervezet egyedülálló vízminőségvizsgálatot hirdetett, melyre a látogatók szép számából következtethetően nagy volt az igény.

A Gaja Környezetvédő Egyesület május 31-iki rendezvényén az ökológiai lábnyomszámításon túl az érdeklődők Varga Gábor egyesületi elnök jóvoltából megismerkedhettek a Fair Trade termékekkel, ezeket meg is kóstolhatták, sőt a standon a KÖTHÁLÓ rendezvényeken már jól megszokott környezetbarát termékek is felkerültek a polcra, amiket ki lehetett próbálni. A víztakarékos csap, a csapra szerelhető érintős vízadagoló és más víztakarékos megoldások, esővízhasználat kérdése is felmerült. A vízminták többsége Fejér megyéből, a megyeszékhely közeli települések üdülőövezetéből, illetve a kertvárosból származott, az eredmény megnyugtató volt, mert a vizsgált mintáknak csupán hatoda volt nitrátos. Egyes talajvízmintáknál nitrit-szint határérték túllépést lehetett kimutatni, mely szemétlerakó vagy közeli szennyvíztisztító eredetű lehet, de összességében az öntözésre használt vizek mezőgazdasági használatra, termények locsolására alkalmas. Egy mintánál, melyet fúrt kútból hoztak volt magasabb az ammónia koncentrációja, de valószínűsíthető, hogy geológiai jellegű szennyeződés okozta.

Látogatók szép számban akadtak. Voltak, akik az általuk hozott vizet vizsgáltatták be, mások (mintegy ötvenöten) az ökológiai lábnyomuk mérete felől érdeklődtek. Ez utóbbit jómagam számoltam, és örömmel állapítottam meg, hogy minden korosztály kíváncsi volt afelől, hogy mekkora terület szükséges ahhoz, hogy előállítsák a mindennapi életükhöz szükséges javakat. Az átlagos lábnyom 2,7 ha volt, ami a magyarországi átlaghoz képest szép eredmény. Az energiahatékonysági ötletelés során nem feledkeztünk meg a környezetbarát ablakszigetelésről sem, ezekről bővebb tájékoztatást kollégám, Gárdonyi László adott – számolt be a sikerekről Tanárki Éva, a szervezet újdonsült környezeti tanácsadója. Munkánkat nagy mértékben könnyítette, hogy önkéntesekkel is bővült a kicsiny, ám annál lelkesebb csapatunk. Külön köszönet az ő munkájukért is! Fő célul tűztük ki, hogy az emberek szemléletmódját megváltoztassuk, hogy felelősnek érezzék magukat környezetükért. Bízunk abban, hogy minél jobb eredményeket tudunk elérni!

A program a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) a Lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

2009. június 10. · komi · Nincs hozzászólás
Címke: ,  · Kategória: Sajtó