Megállítható a globális felmelegedés?

A bolygó felmelegedésének két Celsius-foknál magasabb mértékű, 3,5-4 fokos felmelegedését okozhatja, hogy nincs az államokra nézve kötelező érvényű, a károsanyag-kibocsátást csökkentő megállapodás.

A brit Royal Society Philosophical Transactions című folyóiratának különkiadásában kutatók figyelmeztették a tárgyalófeleket az éghajlatváltozás súlyos következményeire és felszólították őket, hogy tegyenek meg mindent a felmelegedés mértékének 2 Celsius-fok alatt tartására.

A szakemberek rámutattak, négyfokos felmelegedés esetén a tengerszint 0,5-2 méter közötti emelkedésére lehet számítani, de valószínűtlen, hogy egy méter alatti mértékben emelkedne. Emiatt az évszázad során 187 millió ember kényszerülne lakhelye elhagyására – írták a Southamptoni Egyetem kutatói.

A Föld erősebb felmelegedése nemcsak a „klímamenekültek” számát növelné, hanem megváltoztatná az elvándorlási folyamatokat is. A Liege-i Egyetem etnikai és migrációs tanulmányok központjának kutatója, Francois Germenne szerint döntő különbség lesz, hogy sok embernek nem lenne meg a választása, hogy elhagyja-e hazáját, mert a komoly környezeti változások miatt erre rá lenne kényszerülve.

Afrikában a négyfokos felmelegedés a vegetáció élettartamának jelentős rövidülését okozná, emiatt jóval kevesebb termésre lehet számítani. Szimulációk azt mutatták, hogy ötfokos emelkedésnél a kukoricatermés 24 százalékkal, a babtermés viszont már több mint 70 százalékkal csökkenne – közölték a kenyai International Livestock Research Institute kutatói. Rámutattak, a heves időjárás miatt akár minden termés odalehet.

Ami a csapadékot illeti, kétfokos, illetve annál magasabb felmelegedés esetén az előrejelzések szerint nem mutatkozik nagy eltérés: a száraz régiók még szárazabbak lesznek, a csapadékosok még csapadékosabbak. A változások viszont még inkább kidomborodnak nagyobb mértékű felmelegedés esetén – hívták fel a figyelmet a brit Tyndall Cenre for Climate Change Research szakemberei. Számításaik szerint kétfokos felmelegedés esetén a vízigény meghaladja a rendelkezésre álló készletet, ennek oka azonban a népességnövekedésben rejlik. Négyfokos felmelegedés esetén viszont már a klímaváltozás is jelentős tényező lenne.

A regionális hőmérsékletet tekintve két- és négyfokos emelkedés esetén is hasonló a forgatókönyv – vélekednek a brit Met Office Hadley Centre kutatói. Az északi félteke jelentős része azonban kivételt képez ez alól, négy Celsius-fokos globális felmelegedés sokkal magasabb nyári hőmérséklettel járna, az Északi-sarkon pedig 12-16 fokkal lenne enyhébb a tél.

2010. november 29. · gaja · Nincs hozzászólás
Kategória: Cikkek archívum