FMH: Harc a természetért

Megjelenés dátuma: 2009. július 16.
Szerző: (tbs)
Fotó: Szabó László

Az ifjú környezetvédők nagy erőkkel dolgoznak a tisztáson

Hamzeh Aldahash és Bartosz Szpak tapasztalt önkéntes

Idén már hatodik alkalommal szervezte meg a Gaja Környezetvédő Egyesület az Útilapu elnevezésű táborát. A magyar önkéntesek mellet külföldiek is segítenek.

A Sóstói Természetvédelmi Terület kicsiny, a várostó távoli, mesebeli tisztásán található a Zöldtanya. Onnan indul el minden délelőtt, mos csupán hat fiatal önkéntes, akik elhatározták, hogy szebbé, de mindenképpen tisztábbá tegyék a területet. A fehér váriakhoz külföldi környezet védők is csatlakoztak Német országból, Lengyelországból, sőt még Jordániából is a kezdeményezéshez.
– Több országban voltam rendet rakni, mert fontos számomra a környezetvédelem – mesélte Ludmilla Kierczak, aki Lengyelországból érkezett, és egyébként nagyon jól érzi magát a városban. Ugyanígy vélekedett a jordán származású Hamzeh Aldahash, aki éppen egy hatalmas elszáradt ágat fűrészelt le afáról a szintén lengyel Bartosz Szpakkal. Az önkéntesek a hőséggel és a bozóttal küszködve az olajfák alját tisztítják meg.

– Már parlagfüvet is irtottak, majd a Gaja-patak partját teszik rendbe a következő nap, de a munka mellett jut idő a kikapcsolódásra is. Elmegyünk a Bory-várba és a Velencei-tóra kirándulni és fürdeni – mondta Vajgerné Bőhm Erika, a Gaja Egyesület munkatársa. A fiatalok utaztatását a két hét alatt támogatásból tudják finanszírozni. Az egyik résztvevő egyetemista hölgy, azért vesz részt a táborban, mert a nyári gyakorlatát tölti, mivel környezetvédelmi szakon tanul.

Még várják azon fiatalok jelentkezését, akik szeretnének tenni valamit a város környezetvédelméért, és nem utolsósorban idegen nyelven társalogni külföldi egyetemistákkal

2009. július 16. · komi · Nincs hozzászólás
Címke: , ,  · Kategória: Sajtó