Autóstop a szmog miatt – riadó lépett életbe a megyeszékhelyen

Szmogriadót rendeltek el szerdán reggel hat órától Székesfehérváron. A decemberben elfogadott terv szerint nem közlekedhetnek a piros és fekete plakettel ellátott autók.

Decemberben fogadta el Székesfehérvár a szmogriadótervet, amelynek rendelkezései alapján ha a szálló por koncentrációja egy napon keresztül átlépi a tájékoztatási küszöbértéket, akkor szmogriadót kell elrendelni. Már hétfőn  túl magas volt ez az érték (100 mikrogramm fölötti), ezért ma reggel hat órától, visszavonásig riasztási fokozatot rendelt el Cser-Palkovics András polgármester. A városban a Palotai és a Mészöly Géza út sarkán lévő  monitorállomás  rögzíti az adatokat, amelyek a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez futnak be.
– A  legnagyobb gondot  az időjárás okozza, az országban úgynevezett hidegpárna alakult ki. Ilyenkor a talaj közelében tartózkodó hideg levegő fölé melegebb légréteg áramlik be, és az maga alatt tartja a hidegebb levegőt. Ez a meleg légréteg azonban nem engedi átkeveredni a levegőt, így a por nem tud kitisztulni a nagyvárosokból. Ha ez az időjárási jelenség megszűnik, akkor számíthatunk csak a levegő kitisztulására – mondta lapunknak Nagy Attila, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség laborvezetője.
Három  értéket különböztetnek meg a szálló por mennyiségével kapcsolatban: a  legalacsonyabb, köbméterenként 50 mikrogramm az egészségügyi határérték,  65 mikrogrammnál jön a tájékoztatási küszöbérték, a  riasztási küszöbérték pedig  100 mikrogramm, ekkor már a felnőttek számára  sem ajánlatos  a  levegőn tartózkodni. Fehérváron már hétfőn átlépte ez utóbbi értéket a por mennyisége, ezért rendelték el  a szmogriadót. A város polgármestere által elrendelt riadó szerint ma reggel hat órától a piros és fekete környezetvédelmi plakettel ellátott autók nem közlekedhetnek Székesfehérváron, amíg a porkoncentráció ilyen magas. De hogy mit is jelent ez? Vinkelman István kárszakértő magyarázata szerint a régi típusú benzin-, de különösen a dízelmotorok károsanyag-kibocsátása igen magas, ami  a levegő portartalmát növeli. A régi, katalizátor nélküli autókon semmi nincs, ami szűrné a kipufógázt, ezért jelenthet segítséget a por csökkentésében, ha ezek az autók nem közlekednek.
– Az autóhasználaton túl a szilárd tüzelésű kandallók és cserépkályhák használatát is érdemes csökkenteni. Szmogriadó esetén talán a gázfűtés a legjobb – vélekedik Gárdonyi László, a Gaja Környezetvédő Egyesület munkatársa, aki szerint ma ne járassuk sokat az autót, és ne levegőzzünk a forgalmas belvárosban, mert árt az egészségnek.
– Nem visszük ki szmogriadó esetén a gyereket az utcára – mondták Csötönyiné Jásper Anita és Farkas Zsanett székesfehérvári anyukák, akik nem szeretnék, ha a szmog ártana Dániel és Míra tüdejének.
Jól teszik, mindenkinek ezt javasolják az elkövetkezendő napokra.

2010. december 22. · gaja · Nincs hozzászólás
Kategória: Sajtó